RSS     
Oslić u foliji s mediteranskim umakom
Nutricionisti savjetuju da bismo barem jednom tjedno trebali jesti ribu, jer riječ je o izrazito zdravoj i korisnoj namirnici. Međutim, iako imamo prostranu obalu i mnoštvo ribe u Jadranu, istraživanja pokazuju da je konzumacija ribe u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka... Riba najbolje ide u kombinaciji s drugim okusima Mediterana, pa smo stoga za ovaj put odlučili pripremiti oslić u foliji s mediteranskim umakom – ukusno i aromatično jelo priprema kojeg ne zahtijeva neku osobitu kulinarsku vještinu... opširnije
Azuki grah – čistač organizma
Smatra se da azuki grah (latinsko ime Phaseolus angularis ili Vigna angularis) najvjerojatnije potječe s Himalaja, a u Kini i Koreji bio je poznat prije 3.000 godina. Kasnije je dospio u Japan, gdje je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje), a uzgaja se i na Zapadu. Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. U kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji azuki grah se gotovo uvijek kuha sa šećerom, čime se dobiva... opširnije
Jeste li znali – zanimljive činjenice o hrani
Jeste li znali da, što je tamnija boja voća i povrća, u njima je u pravilu više vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Saznajte još zanimljivih činjenica: avokado ne sadrži kolesterol, ali u njemu ima puno vitamina E, snažnog antioksidansa koji ujedno štiti srce. Osim toga, bogat je folnom kiselinom i kalijem. Za voće sadrži puno masnoća, ali većinom su to nezasićene masne kiseline koje su dobre za zdravlje. Rajčica u stvari spada u porodicu bobičastog voća, a u 16. stoljeću smatrala se... opširnije
Crtice iz duge povijesti tjestenine
Pri spomenu tjestenine na um nam pada talijanska kuhinja i to ne bez razloga... Kao što znamo, tjestenina je ponos i slava mnogih Talijana kroz povijest. Kada su prvi Talijani emigrirali u Novi svijet preko Atlantika, sa sobom su ponijeli tjesteninu koja se vrlo brzo uklopila u svačiji način života i prehrane. Povijest tjestenine povezana je s uzgojem žitarica, koje se uzgajaju najmanje oko 10.000 godina. Žitarice su stoljećima bile glavna prehrambena namirnica mnogih naroda, a prije pronalaska... opširnije
Je li kofein dobar ili loš za nas?
Kofein je neizbježan dio suvremenog života. No još uvijek nije posve jasno – jesu li napitci ispunjeni kofeinom dobri ili loši za naše zdravlje? Sve donedavno, većina istraživanja vezanih za kofein svodila se na pojednostavljene poruke o njegovoj štetnosti za ljudski organizam, a godinama se visoki postotak kofeina u prehrani sportaša smatrao ravnim dopingu i bio je zabranjen na sportskim natjecanjima. No opet, nedavne studije bacile su novo svjetlo na kofein i pokazale da u umjerenim dozama on... opširnije
Čokolada – najčešći poklon za Valentinovo
Valentinovo je dan kada smo obično bolji prema onima koje volimo nego ostalih dana u godini, pa stoga ovih dana više nećemo dijeliti ljubavne savjete, nego govoriti o čokoladi. Čokolada i čokoladni proizvodi prilično su čest izbor poklona za Valentinovo, pa su to odavno skužili i proizvođači – srce je jedan od najčešćih čokoladnih oblika. Kakao, odnosno napitke koji bi se mogli smatrati pretečom čokolade, poznavale su drevne američke kulture, poput Maya i Azteka. Ipak... opširnije
Čokolada je fina, ali ipak nije lijek
Čokolada je jedna od najrasprostranjenijih namirnica na svijetu, a pravi se od fermentiranih, preprženih zrna kakaovca – tropskog drveta čiji se plodovi upotrebljavaju u proizvodnji mnogih vrsta slatkiša, čokoladnih bombona, sladoleda, keksa, kolača... Ova diljem svijeta omiljena namirnica potječe još iz vremena Indijanaca Srednje Amerike, a čak su pronađeni ostaci čokolade u njihovim šalicama, pa se pretpostavlja da se i prije 2,600 godina pila vruća čokolada ili kakao. U Europu je prvi put... opširnije