RSS     
Izaberite sunčane naočale po mjeri

Sunčane naočale jedna su od obaveznih potrepština tijekom ljeta, a ujedno i nezaobilazan modni detalj. Stoga je važno znati kako odabrati sunčane naočale koje će pristajati vašem licu i uklopiti se u vaš stil odijevanja. Sljedeće upute olakšat će vam izbor pravih sunčanih naočala: 
 
Prije nego li se odlučite dati određenu svotu novaca za sunčane naočale po mjeri, provjerite i ono najvažnije - kakva im je UV zaštita. Ukoliko naočale za koje ste se odlučili nemaju etiketu i potvrdu da štite oči od UV zračenja, raspitajte se kod optičara ili liječnika koji će vam preporučiti naočale s dobrom i sigurnom zaštitom.

Znanstvenici tvrde da dulja izloženost UVB zrakama po vrlo sunčanom danu može uzrokovati opasna oštećenja na očima. Prema standardima sunčane naočale trebale bi blokirati barem 70 posto UVB zraka i 60 posto UVA, a kako biste najbolje zaštitili oči, priuštite si ipak naočale s najmanje 90 posto zaštite od štetnih zraka.

Nakon što ste utvrdili da naočale koje vam se sviđaju imaju dobru zaštitu, prije nego li ih kupite utvrdite oblik svog lica – je li okruglo, ovalno, srcoliko ili četvrtasto. Snimite ili uzmite svoju fotografiju na kojoj ste direktno okrenuti prema kameri, a zatim na nju položite prozirni papir te iscrtajte rubove svog lica. Ponekad je teško utvrditi o kojem se obliku radi, ali odaberite onaj oblik koji je najdominantniji. 
 
     

OKRUGLO LICE


Kod okruglog i malo punašnog lica širina i dužina su jednake, pa u tom slučaju treba izabrati oblik naočala koje će vizualno izdužiti lice. Imate li ovakav oblik lica, izbjegavajte okrugle sunčane naočale. Radije se odlučite za široke naočale sa četverokutnim okvirima. 
 
    

OVALNO LICE


Ovalni oblik lica krase istaknute jagodice i brada koja je neznatno uža od čela. Ovo je oblik kojem pristaju gotovo svi modeli naočala različitih oblika i stilova. Ipak, blago četvrtasti okviri sa zaobljenim rubovima najčešće izgledaju najbolje na ovom licu.

     

ČETVRTASTO LICE


Ovakva lica imaju izražen donji dio vilice i široko čelo. Budući da su širina i dužina lica jednake, trebaju vam okviri koji će ublažiti i smekšati crte lica, poput okruglih ili ovalnih. Najbolji izbor su velike okrugle naočale tamnih stakala kakve je nosila Jackie Kennedy Onassis, popularne "Jackie-O's". 

   

SRCOLIKO LICE


Ono što je važno pri odabiru sunčanih naočala u ovom slučaju je uravnoteženje širokog čela i uske brade. Pokušajte sa sunčanim naočalama čiji okviri imaju zanimljive uzorke kako bi pažnju usmjerili na područje oko očiju. Također, za vas su prikladne i manje naočale, bez velikih okvira te svjetlije boje. Pristajat će vam i okviri koji su duži pri dnu, poput sada vrlo modernih avijatičarskih naočala. 

    

DUGULJASTO LICE


Duguljasto lice, kao što mu samo ime govori, duže je nego šire. Vilica je obično najuži dio kod ovakvog oblika lica, pa stoga treba pripaziti kod odabira naočala i izabrati one koje će vizualno skratiti lice. Okrugli ili četvrtasti okviri su definitivno najbolji izbor!

  Komentari  
  Vezani članci  
Male tajne za očuvanje mladolikog izgleda
Gotovo da nema muškarca ili žene iznad 25, kojima nije barem malčice ugodno kad im kažu kako djeluju mlađe u odnosu na svoje stvarne godine. Gušt se povećava s godinama, pa i žene kojima izgled nije u prvom planu žele znati male tajne očuvanja zdravog, svježeg i mladenačkog izgleda. Ako bore nisu nešto što vas brine, jer na sebe vidite kao sretnu osobu, koja voli svoje godine i životno iskustvo, treba znati da bore nisu samo stvar estetike, nego i znak da koža gubi vlažnost i elastičnost... opširnije
Na izlet u prirodu s malim djetetom
Iskoristite lijepo vrijeme i povedite svoje dijete na malo dulji boravak na otvorenom, koji će mu pružiti bezbroj mogućnosti za igru, zabavu, ali i normalan, zdravi razvoj. Svakom djetetu potreban je svakodnevni boravak na svježem zraku i u prirodi – radilo se o jednomjesečnoj bebi ili djetetu koje već hoda, trčkara i samo počinje otkrivati svijet. Sada kada su napokon stigli topliji dani, spremni ste za izlazak barem jednom dnevno, makar se radilo i o kratkoj šetnji po kvartu ili obližnjem parku... opširnije
Gledanje televizije i vid djeteta
Ukoliko vaše dijete provodi puno vremena pred ekranom – bilo televizijskim, bilo kompjuterskim, možda je vrijeme da ga odvedete na kontrolu vida. Veličina sobe u kojoj se nalazi televizor i veličina televizora određuju koliko bi daleko trebali sjediti od ekrana. Opće pravilo je: sjedite onoliko daleko koliko vam to vid omogućava. U pravilu, veliki ekran omogućava udobnije gledanje jer je moguće gledati televiziju s veće udaljenosti. Pa ipak, veliki ekrani se ne preporučuju u malim sobama... opširnije
Zdrava prehrana – zdrava kosa
Svejedno je imate li dugu, kratku, kovrčavu ili ravnu kosu – svakako joj je potrebna njega. Redovito pranje kose je najvažnije. Kosa služi ne samo kao ukras, već i kao zaštita glave od sunca, udaraca te kao izolator od vrućine ili hladnoće. Evo nekoliko savjeta koje trebate imati na umu prilikom održavanja kose: Osnovna briga o kosi počinje s čistom kosom. Prečesto pranje kose može pak oštetiti kosu jer se pranjem ispire sebum – masna supstanca koja štiti kosu i daje joj sjaj. Ne četkajte... opširnije
Njega i osvježenje umornih očiju
Imate li umorne oči - bilo da su nadražene od smoga, prašine, alergije ili jednostavno trebate odmor od gledanja u monitor, pokušajte s desetominutnim postupkom za odmor i smirivanje očiju. Iznad umivaonika nekoliko puta hladnom vodom ispljuskajte oči, zatim preko zatvorenih kapaka stavite vrući oblog, blago pritišćući oči vrhovima prstiju. Ponovite postupak s hladnom vodom i vrućim oblogom nekoliko puta, završavajući pljuskanjem hladnom vodom. Oči obrišite tapšući s mekim ručnikom... opširnije
  Arhiva