RSS     
Izliječite promuklost narodnim lijekom
Za slučaj da vi li vaš patner izgubite glas ili promuknete od navijanja za nogometaše ili bilo kojeg drugog razloga, nudimo vam lijek iz tradicionalne prirodne medicine – pripravak od cvjetova divizme, plodova komorača, sjemenki lana i bijelog vina.



Evo što vam je potrebno:

1 žlica cvjetova divizme (na slici)
1 žlica plodova komorača
1 žlica sjemenki lana
1 dl meda
0.5 dl vode
2,5 domaćeg bijelog vina

Suhe cvjetove divizme, plodove komorača i lan prelijte vodom i vinom. Pustite da prokuha, a zatim umiješajte med i još lagano kuhajte 4-5 minuta. Procijedite, spremite u termos-bocu i u gutljajima uzimajte tijekom dana.

Ovaj lijek od davnih se vremena koristi u narodnoj medicini i njegova je djelotvornost dokazana nebrojeno puta.

  Komentari  
  Vezani članci  
Oslić u foliji s mediteranskim umakom
Nutricionisti savjetuju da bismo barem jednom tjedno trebali jesti ribu, jer riječ je o izrazito zdravoj i korisnoj namirnici. Međutim, iako imamo prostranu obalu i mnoštvo ribe u Jadranu, istraživanja pokazuju da je konzumacija ribe u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka... Riba najbolje ide u kombinaciji s drugim okusima Mediterana, pa smo stoga za ovaj put odlučili pripremiti oslić u foliji s mediteranskim umakom – ukusno i aromatično jelo priprema kojeg ne zahtijeva neku osobitu kulinarsku vještinu... opširnije
Sam svoj ekspert za kolesterol
Kad govorimo u kontroli povišenog kolesterola, podjednako je važno koliko dugo je kolesterol bio povišen prije nego što je oboljeli nešto poduzeo, u kojim godinama je započelo liječenje, te u kojim granicama se kolesterol kreće. Naime, što duže je povišeni kolesterol u krvi prisutan i što je viši, to će ozbiljnije biti posljedice. Također treba znati kako regulacija kolesterola nije postupak kod kojeg se dođe liječniku, koji prepiše čarobne pilule, nego su potrebne korjenite promjene životnih... opširnije
Pobrinite se za dovoljan unos cinka
Cink je jedan od najvažnijih elemenata u našem tijelu, koji je neophodan za zdravlje imunog i reproduktivnog sustava, pravilni rad jetre i osjetila okusa i mirisa. Osim toga, pomaže kod obnavljanja tkiva i zacjeljivanja rana, važan je za zdravlje kože, kostiju i zuba te za normalan razvoj mozga i živčanog sustava. Znakovi koji upućuju na nedostatak cinka stoga su oslabljena osjetila okusa i mirisa, rane koje sporo zacjeljuju, problemi s kožom (poput akni i ekcema), česte prehlade, slabi mišići... opširnije
Začini u hrani - miris, okus i lijek
Začini poboljšavaju okus jela, no odavno se koriste i u ljekovite svrhe. Običaj korištenja ljekovitog bilja kao začina jelu danas je raširen u čitavom svijetu, no tradicionalno se osim u Europi prakticirao još samo među Indijancima i Australcima. Začini često imaju antibakterijska svojstva. Bilje koje se tradicionalno dodaje ribi, piletini i drugim mesnim jelima čuva hranu, daje joj okus i čini je lakše probavljivom. Kako koristiti začine: ako miješate dva jaka začina u jednom jelu, upotrijebite... opširnije
Otkrijte aromatičnu metvicu – lijek i začin
Znanstvena istraživanja potvrdila su ono što narodna medicina zna već odavno – metvica (menta) je ljekovita biljka čija su najznačajnija svojstva da podiže raspoloženje te poboljšava pamćenje i koncentraciju. Dokazano je i da ima blago umirujuće djelovanje, pa se njeni sastojci koriste kod glavobolja, slabosti, ali i kod problema s probavom. Ako vas zbog ove produžene zime koja nikako da završi još uvijek muče prehlade, promuklost ili kašalj, prirodni čaj od metvice pomoći će vam u oporavkui... opširnije
  Arhiva