RSS     
Vrste inteligencije – sva djeca su pametna
Kada je u pitanju dječja inteligencija, pedagozi i roditelji trebali bi uvijek promatrati dijete u cijelosti. Prema teoriji višestruke inteligencije koju je razvio psiholog Howard Gardner, djeca mogu biti inteligentna na različite načine. Zato umjesto pitanja: "Koliko je pametno moje dijete?", postavite si pitanje "Na koji način je pametno?".Tijekom ranog djetinjstva, djeca se uče socijalizaciji – odnosu s drugima i zadovoljavanju vlastitih potreba. Ovo uvelike pridonosi razvoju inteligencije.

Teorija višestruke inteligencije smatra da svatko od nas posjeduje sedam vrsta inteligencije. Neki od nas su vještiji pri upotrebi ruku i prstiju, nekima dobro ide pjevanje ili imaju dobar osjećaj za ritam... Svaki tip inteligencije pruža mogućnost svakome od nas da da svoj doprinos svijetu u kojem živi. Ono što nas čini posebnima i različitima od drugih je kako se svaka vrsta inteligencije izražava na drugačiji način od osobe do osobe.

Prepoznavanjem višestruke inteligencije možemo pomoći djetetu da ojača individualne unutarnje snage. No, budite oprezni i ne žurite pri odabiru budućeg zanimanja za svoje dijete, a da mu pri tome niste omogućili i dopustili istraživanje svijeta koji ga okružuje, rad na vještinama koje posjeduje i razvoj vlastitih sposobnosti.

Razumijevanje višestruke inteligencije puno je više od samog fokusiranja na zasebne karakteristike pojedinog djeteta. Zamislite odraslu osobu koja ne bi znala raditi ništa drugo osim pisati poeziju ili rješavati teške matematičke zadatke. Za snalaženje u svakodnevnom životu i savladavanje svakodnevnih vještina, poput vožnje automobila ili kuhanja, osoba mora biti višestruko nadarena, a to je dokaz da je svatko od nas višestruko inteligentan.

Evo kako prepoznati sedam vrsta inteligencije, a kod svakog od nas neke od njih su razvijene više, a neke manje
 
RIJEČI – novinari, odvjetnici i pisci predstavljaju ono što se naziva lingvistička ili jezična inteligencija. Ovim ljudima jača strana je pisana ili izgovorena riječ.

LOGIKA – osobe s dobro razvijenom logičko-matematičkom inteligencijom dobre su u uzročno-posljedičnom mišljenju i razumijevanju. Znanstvenici, istraživači, računovođe i kompjuterski programeri imaju razvijenu ovu vrstu inteligencije.

SLIKA – prostorna inteligencija uključuje razmišljanje i razumijevanje u slikama. Osobe koje imaju razvijenu ovu vrstu inteligencije najčešće će se dobro snalaziti u prostoru te moći dobro vizualizirati i nacrtati predmete u prostoru.

TIJELO – pojedinci s tjelesnom inteligencijom dobri su u kontroliranju vlastitih pokreta – ovo ne uključuje samo bavljenje sportom, već i vještine poput šivanja i stolarstva.

GLAZBA – glazbena inteligencija je sposobnost hvatanja određenog ritma, pjevanja i razlikovanja različitih melodija i tonova. Ove osobe imaju sposobnost procjene i zamjećivanja melodija.

DRUGI – osobe koje posjeduju inteligenciju odnosa s drugima u stanju su razumjeti i raditi s drugim ljudima. Ovakva vrsta inteligencije dar je koji nam omogućuje da se lako premjestimo u "tuđu kožu" i vidimo stvari i iz tuđe perspektive.

JA – osobe s razvijenom unutarnjom inteligencijom sklone su razmišljanju i samopromatranju. Većinom su zatvorene i uživaju u meditaciji.

Istraživajući i prolazeći kroz svih sedam vrsta inteligencije, djeca postaju oblikovane individue, uspješne u mnogim životnim područjima. Stoga, roditelji, odgajatelji i učitelji trebaju prepoznati kod djeteta ove različite snage i pomoći im da ih što bolje razviju. Neka djeca će bolje reagirati na pisanu ili izgovorenu, druga na glazbu, a zadatak odraslih je da omoguće i puste djeci da istražuju i slobodno se izražavaju. Imaju li djeca priliku učiti ono što im se sviđa, ono što im najbolje ide i na način koji im je najprihvatljiviji te da imaju priliku dokazati se i na područjima u kojima su slabiji, razvit će se u višestruko inteligentne mlade ljude pune samopuzdanja.  

  Komentari  
  Vezani članci  
Na izlet u prirodu s malim djetetom
Iskoristite lijepo vrijeme i povedite svoje dijete na malo dulji boravak na otvorenom, koji će mu pružiti bezbroj mogućnosti za igru, zabavu, ali i normalan, zdravi razvoj. Svakom djetetu potreban je svakodnevni boravak na svježem zraku i u prirodi – radilo se o jednomjesečnoj bebi ili djetetu koje već hoda, trčkara i samo počinje otkrivati svijet. Sada kada su napokon stigli topliji dani, spremni ste za izlazak barem jednom dnevno, makar se radilo i o kratkoj šetnji po kvartu ili obližnjem parku... opširnije
Gledanje televizije i vid djeteta
Ukoliko vaše dijete provodi puno vremena pred ekranom – bilo televizijskim, bilo kompjuterskim, možda je vrijeme da ga odvedete na kontrolu vida. Veličina sobe u kojoj se nalazi televizor i veličina televizora određuju koliko bi daleko trebali sjediti od ekrana. Opće pravilo je: sjedite onoliko daleko koliko vam to vid omogućava. U pravilu, veliki ekran omogućava udobnije gledanje jer je moguće gledati televiziju s veće udaljenosti. Pa ipak, veliki ekrani se ne preporučuju u malim sobama... opširnije
Uz glazbu se opustite i ublažite bolove

Ako patite od kroničnih bolova, umjesto da pijete tablete pokušajte se opustiti uz glazbu koju najviše volite. Učestali bolovi znaju poprilično obezvoljiti svakoga i pokvariti raspoloženje, ali sada postoje znanstveni dokazi da prava vrsta glazbe može ublažiti tegobe i pomoći vam da se osjećate bolje. Što to znači "prava" vrsta glazbe? Sve ono što volite slušati i u čemu uživate – opuštajući zvukovi, rock, hip hop, etno – sve što odgovara vašem raspoloženju, dobro je i za tijelo. Već je dulje vremena . poznato da je glazba...

 opširnije
Kako se nositi s kritikama
Ako su vam kritike previše bolne i teško vam padaju, naučite kako ih sagledati iz druge perspektive. Ali zašto kritika uopće može nekoga povrijediti? Jedan od razloga je strah da kritika je kritika utemeljena – da ste na primjer uistinu pretili, prespori, preglasni ili bilo što negativno usmjereno prema vama. Drugi razlog neprihvaćanja kritike je nedostatak samopouzdanja. Ako se ne osjećate dobro u svojoj koži, vjerojatnije je da ćete kritiku uzimati previše k srcu. Ipak, kritika često... opširnije
Pomozite tinejdžeru da bolje spava
Sve je više poremećaja spavanja kod djece, pokazuju istraživanja. I dok malu djecu još uspijevamo disciplinirati i kontrolirati, najteže je s tinejdžerima, posebno srednjoškolcima. S jedne su strane sve izloženiji pritisku brojnih obveza, školskih i izvanškolskih aktivnosti i zadaća, a s druge strane sve je više sadržaja i izazova zbog kojih namjerno odgađaju odlazak na spavanje: večernji izlasci, televizor, video, računala... Vjerujete li da vaše dijete ima ozbiljan problem sa spavanjem, odvedite ga liječniku. U težim... opširnije
  Arhiva