RSS     
Jeste li znali – zanimljive činjenice o hrani



Jeste li znali da, što je tamnija boja voća i povrća, u njima je u pravilu više vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Saznajte još zanimljivih činjenica:
 
1. Avokado ne sadrži kolesterol, ali u njemu ima puno vitamina E, snažnog antioksidansa koji ujedno štiti srce. Osim toga, bogat je folnom kiselinom i kalijem. Za voće sadrži puno masnoća, ali većinom su to nezasićene masne kiseline koje su dobre za zdravlje.

2. Rajčica u stvari spada u porodicu bobičastog voća, a u 16. stoljeću smatrala se egzotičnim voćem pod nazivom "ljubavna jabuka". 
 
3. Integralno brašno, žitarice, mahunarke su izvori "dobrih'' ugljikohidrata, koji pomažu šećer u krvi održati na normalnoj razini.

4. Obrano mlijeko sadrži jednako kalcija kao i punomasno – na vama je da izaberete koje ćete konzumirati. 
 
5. Hrana s manje masnoća ne sadrži nužno i manje kalorija. Uvijek prije kupovine određenih namirica provjerite etikete. 
 
6. Istraživanja su potvrdila da se osobe koje za doručak pojedu mnogo vlakana (žitarice, musli...) osjećaju manje umorno i iscrpljeno od onih koje uopće ne doručkuju ili ne pojedu dovoljno vlakana. 
 
7. Školjke su najbogatiji izvor cinka, prijeko potrebnog za imunitet, zacijeljivanje rana, zdravu kožu i plodnost. Kažu da su baš školjke bile omiljena hrana legendarnom zavodniku Casanovi!

8. Svo voće i povrće sadrži različite fitokemikalije koje im daju boju i okus, a dobre su za zdravlje. Stoga se preporučuje jesti što više različitih boja povrća i voća tijekom dana.

9. Ne volite prokulice? To može biti nasljedno. Naime, neke osobe imaju gen koji prokulice može učiniti vrlo gorkima. Šteta, jer su izvrsne za zdravlje!

10. Kada jedemo čokoladu, u naše tijelo otpušta se endorfin – hormon sreće, te zbog toga stalno želimo još, još... Na svu sreću, čokolada sadrži antioksidanse i minerale poput magnezija i bakra. Mliječna čokolada također sadrži i kalcij.

11. Zamrznuto povrće ponekad zna biti i zdravije od svježeg, posebno ako se svježe dugo držalo na sobnoj temperaturi.

  Komentari  
  Vezani članci  
Salata prije glavnog jela - manje kalorija
Jedna od mnogih prednosti povrća je i malo kalorija koje sadrži. Istraživanja su pokazala da konzumiranje salate prije glavnog jela može pomoći prilikom mršavljenja ili održavanja tjelesne težine.
Osobe koje pojedu tanjur blago začinjene salate prije jela, u organizam unesu i do 12 posto manje kalorija tijekom obroka. Uživanjem u salati prije jela također ćete utažiti glad, što znači da ćete tijekom glavnog obroka pojesti manju količinu hrane. Bogatstvo vlakana i vode koje sadrži povrće, odgovorni... opširnije
Utjecaj prehrane na spavanje
Reci mi što jedeš i ja ću ti reći kako spavaš – ovaj preduvjet "dijagnoze" ne zvuči nimalo besmisleno, jer prehrambene navike utječu na sve aspekte našega života, kako na fizičko, tako i na mentalno, pa je logično da prehrana itekako biva povezana sa snom. I ne samo na onaj način na koji svi znamo, a koji nam kaže da ćemo ako teško i kasno jedemo ujedno i teško spavati... San je, znamo već, prirodna čovjekova metoda opuštanja, način na koji se naše tijelo puni nakon cjelodnevnog pražnjenja, a... opširnije
Ljepota ulazi i kroz usta
Iako smo svi čuli za uzrečicu "ono si što jedeš", rijetko o hrani razmišljamo kao o sredstvu za postizanje i održavanje ljepote i mladosti. Hrana i piće na ljepotu utječu dvostrano – s jedne strane hranimo kožu, a s druge nas strane užitak jedenja čini zadovoljnima i nasmijanima. Kad ovako postavimo stvari, možda će vas iznenaditi što smo sve uvrstili na popis hrane i pića koja su u dobrim odnosima s ljepotom: voda: puno čiste vode svakoga dana čini kožu mekom, zdravom i mladom... opširnije
Čokolada – najčešći poklon za Valentinovo
Valentinovo je dan kada smo obično bolji prema onima koje volimo nego ostalih dana u godini, pa stoga ovih dana više nećemo dijeliti ljubavne savjete, nego govoriti o čokoladi. Čokolada i čokoladni proizvodi prilično su čest izbor poklona za Valentinovo, pa su to odavno skužili i proizvođači – srce je jedan od najčešćih čokoladnih oblika. Kakao, odnosno napitke koji bi se mogli smatrati pretečom čokolade, poznavale su drevne američke kulture, poput Maya i Azteka. Ipak... opširnije
Čokolada je fina, ali ipak nije lijek
Čokolada je jedna od najrasprostranjenijih namirnica na svijetu, a pravi se od fermentiranih, preprženih zrna kakaovca – tropskog drveta čiji se plodovi upotrebljavaju u proizvodnji mnogih vrsta slatkiša, čokoladnih bombona, sladoleda, keksa, kolača... Ova diljem svijeta omiljena namirnica potječe još iz vremena Indijanaca Srednje Amerike, a čak su pronađeni ostaci čokolade u njihovim šalicama, pa se pretpostavlja da se i prije 2,600 godina pila vruća čokolada ili kakao. U Europu je prvi put... opširnije
  Arhiva