RSS     
Uravnotežite pH organizma



U današnje vrijeme prehrana većine ljudi stvara kiselu pH vrijednost u organizmu. No, i acidoza – stanje pretjerane kiselosti i alkaloza – stanje pretjerane lužnatosti, mogu dovesti do narušavanja zdravlja. Ako je tijelo zdravo, u organizmu prevladava blago lužnata sredina. 
 
Na sreću, ne osobito drastičnim promjenama nekih prehrambenih navika možemo uravnotežiti pH vrijednost i još dugo vremena ostati zdravi i vitalni. 
 
Namirnice čijom razgradnjom nastaju kiseline:

Žitarice (osim riže i prosa)
meso, plodovi mora
jaja, mliječni proizvodi
bijelo brašno, riža i tjestenina
šećer i slatkiši
kupovni sokovi, posebno gazirani
kava, čaj, alkohol
orašasti plodovi
mahunarke
 
Namirnice čijom razgradnjom nastaju lužine:

od žitarica samo riža, proso
voće i povrće
sušeno voće
prerađevine od soje – tofu, sojino mlijeko
hladno prešana ulja
alge
češnjak 
 
Osim hrane, na kiselost organizma mogu utjecati i neke druge životne navike – pušenje i konzumacija alkohola organizam potiču na stvaranje više kiseline, dok umjerena tjelovježba potiče uspostavljanje pH ravnoteže. Ipak, intenzivna tjelovježba, prilikom koje se stvaraju veće količine mliječne kiseline, također može potaknuti kiselost organizma.

  Komentari  
  Vezani članci  
Salata prije glavnog jela - manje kalorija
Jedna od mnogih prednosti povrća je i malo kalorija koje sadrži. Istraživanja su pokazala da konzumiranje salate prije glavnog jela može pomoći prilikom mršavljenja ili održavanja tjelesne težine.
Osobe koje pojedu tanjur blago začinjene salate prije jela, u organizam unesu i do 12 posto manje kalorija tijekom obroka. Uživanjem u salati prije jela također ćete utažiti glad, što znači da ćete tijekom glavnog obroka pojesti manju količinu hrane. Bogatstvo vlakana i vode koje sadrži povrće, odgovorni... opširnije
Azuki grah – čistač organizma
Smatra se da azuki grah (latinsko ime Phaseolus angularis ili Vigna angularis) najvjerojatnije potječe s Himalaja, a u Kini i Koreji bio je poznat prije 3.000 godina. Kasnije je dospio u Japan, gdje je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje), a uzgaja se i na Zapadu. Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. U kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji azuki grah se gotovo uvijek kuha sa šećerom, čime se dobiva... opširnije
Ljepota ulazi i kroz usta
Iako smo svi čuli za uzrečicu "ono si što jedeš", rijetko o hrani razmišljamo kao o sredstvu za postizanje i održavanje ljepote i mladosti. Hrana i piće na ljepotu utječu dvostrano – s jedne strane hranimo kožu, a s druge nas strane užitak jedenja čini zadovoljnima i nasmijanima. Kad ovako postavimo stvari, možda će vas iznenaditi što smo sve uvrstili na popis hrane i pića koja su u dobrim odnosima s ljepotom: voda: puno čiste vode svakoga dana čini kožu mekom, zdravom i mladom... opširnije
Sam svoj ekspert za kolesterol
Kad govorimo u kontroli povišenog kolesterola, podjednako je važno koliko dugo je kolesterol bio povišen prije nego što je oboljeli nešto poduzeo, u kojim godinama je započelo liječenje, te u kojim granicama se kolesterol kreće. Naime, što duže je povišeni kolesterol u krvi prisutan i što je viši, to će ozbiljnije biti posljedice. Također treba znati kako regulacija kolesterola nije postupak kod kojeg se dođe liječniku, koji prepiše čarobne pilule, nego su potrebne korjenite promjene životnih... opširnije
Ženski problemi – kako ublažiti PMS
Većina žena pati od predmenstrualnog sindroma (PMS-a) oko 4 do 10 dana svakog mjeseca. Kod nekih od njih on može toliko utjecati na raspoloženje da su u stanju razumjeti motive serijskih ubojica ili razloge zbog kojih bi majka problematičnog tinejdžera odustala od njega i prodala ga u "bijelo roblje". Ponašanje ljudi oko vas koje u danima kada ste "normalni" prolazi potpuno nezapaženo, odjednom postaje nešto za što biste odredili smrtnu kaznu. U ovo čak spadaju i najmanje sitnice – kada netko... opširnije
  Arhiva