RSS     
Akne u zreloj dobi i što s njima?



Za većinu žena, problemi s aknama i prištićima gotovo sasvim nestaju zajedno s izlaskom iz puberteta. Međutim, kod jednog broja njih (a i kod nekih muškaraca) pravi kožni problemi tek tada počinju.

Dermatolozi procjenjuju da oko 12 posto žena zrele dobi ima problema s aknama, dok je postotak muškaraca znato manji. Do toga najčešće dolazi zbog hormonalne neravnoteže, odnosno velikim promjenama u tijelu koje se događaja tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Razine dvaju glavnih hormona – estrogena i testosterona – stalno osciliraju, a njihova nestalnost uzrokovana je čitavim nizom različitih stvari, među kojima su stres, policistični jajnici i lijekovi koje žena uzima kao tretman za neke druge zdravstvene probleme. Neravnoteža hormona dovodi do pretjerane produkcije sebuma, masne kožne izlučevine koja može začepiti pore i tako nastaju prištići.

Nemali broj žena tek u tridesetim godinama života suočava se s povećanim nastankom prištića i akni, a dosta puta do toga dolazi zbog "skidanja" s kontracepcijske pilule, bez obzira iz kojih razloga. Pilula je učinkovita zaštita protiv nastajanja akni, upravo zato jer hormone dovodi u ravnotežu tijekom menstrualnog ciklusa, pa je čest slučaj da nakon prestajanja s uzimanjem oralne kontracepcije dođe do pojačanog nastanka akni. Neke vrste nadomjestaka vitamina B također mogu potaknuti ovaj problem, kao i kreme za lice na bazi vitamina E.

Osim kontracepcijske pilule koja je vrlo učinkovita pa tom pitanju, postoje i druge mogućnosti tretmana za akne u zreloj dobi. Jedna od njih je uzimanje antibiotika, ali to nije dugoročno rješenje. Ne preporuča ih se uzimati dulje od 3 do 6 mjeseci za redom, jer to može dovesti do nastanka gljivičnih infekcija i još nekih drugih neugodnosti, ali i zato jer osoba koja ih uzima nakon dujeg vremena može postati imuna na njih.

Tretmani vitaminom A, odnosno sredstvima poput u posljednje vrijeme vrlo popularnog Retinola, pokazali su se vrlo učinkovitima. Istraživanja su pokazala da zaista mogu obnoviti kožu, potaknuti prirodnu proizvodnju kolagena i na taj način postići ne samo da lice izgleda svježije i mlađe, nego i djelomično zacijeliti tkivo oštećeno aknama i ožiljke.

Danas postoji i niz drugih manje i više učinkovitih rješenja, poput raznih krema, losiona, raznih drugih pripravaka i beauty tretmana. No, prije početka korištenja bilo kojeg od njih poželjno je konzultirati liječnika.

  Komentari  
  Vezani članci  
Azuki grah – čistač organizma
Smatra se da azuki grah (latinsko ime Phaseolus angularis ili Vigna angularis) najvjerojatnije potječe s Himalaja, a u Kini i Koreji bio je poznat prije 3.000 godina. Kasnije je dospio u Japan, gdje je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje), a uzgaja se i na Zapadu. Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. U kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji azuki grah se gotovo uvijek kuha sa šećerom, čime se dobiva... opširnije
Ženski problemi – kako ublažiti PMS
Većina žena pati od predmenstrualnog sindroma (PMS-a) oko 4 do 10 dana svakog mjeseca. Kod nekih od njih on može toliko utjecati na raspoloženje da su u stanju razumjeti motive serijskih ubojica ili razloge zbog kojih bi majka problematičnog tinejdžera odustala od njega i prodala ga u "bijelo roblje". Ponašanje ljudi oko vas koje u danima kada ste "normalni" prolazi potpuno nezapaženo, odjednom postaje nešto za što biste odredili smrtnu kaznu. U ovo čak spadaju i najmanje sitnice – kada netko... opširnije
Pripremite svježe i ljekovite artičoke
Artičoka je ljekovito povrće koje potječe baš iz naših krajeva, a istraživanja su pokazala da je u njoj najljekovitiji sastojak cinarin, gorka tvar koje najviše ima u listovima. Osim što dobro djeluje na jetra i žuč, uklanja i neželjene sporedne učinke koji nastaju pri liječenju antibioticima. Također, artičoke su dobre i za srce, izvrstan su izvor magnezija, folne kiseline i vitamine A, B i C. Ipak se ne preporučuju dojiljama, jer nepovoljno djeluju na izlučivanje mlijeka. Pripremanje artičoke je jednostvno i brzo... opširnije
Uvrstite kiseli kupus na svoj jelovnik
Kiseli kupus popularna je zimska hrana, posebno u krajevima gdje drugo povrće slabije uspijeva. Osim što ima zanemarivu energetsku vrijednost, obiluje mineralima i vitaminima, a najbogatiji je kalijem, željezom, magnezijem i puno vitamina C, vitamine B skupine i karotenom. Još u davnim vremenima kiseli kupus bio je poznat po sprječavanju skorbuta – nedostatka vitamina C. Uvrstite kiseli kupus na svoj jelovnik i nećete požaliti, a osim popularne sarme, koristite ga kao svježeg kao salatu ili... opširnije
Kupus – jeftin, zdrav i ljekovit
Iako se odavno udomaćio u prehranu Hrvata, kupus se u novije doba jede sve manje, a da pritom ljudi uopće nisu svjesni koliko je zdrav, niskokaloričan i ljekovit. Kako kupus sadrži puno vitamina C, koji propada na visokim temperaturama, najbolje ga je jesti sirovog. Sve vrste – bijeli, zeleni i crveni preporučuju se u prehrani. Iako kupusi različite boje sadrže i ponešto različite nutrijente, to su ipak detalji. U svim vrstama kupusa ima puno kalcija, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija... opširnije
  Arhiva