RSS     
Otkrijte aromatičnu metvicu – lijek i začin



Znanstvena istraživanja potvrdila su ono što narodna medicina zna već odavno – metvica (menta) je ljekovita biljka čija su najznačajnija svojstva da podiže raspoloženje te poboljšava pamćenje i koncentraciju. Dokazano je i da ima blago umirujuće djelovanje, pa se njeni sastojci koriste kod glavobolja, slabosti, ali i kod problema s probavom. Ako vas zbog ove produžene zime koja nikako da završi još uvijek muče prehlade, promuklost ili kašalj, prirodni čaj od metvice pomoći će vam u oporavku, pročistiti grlo i ojačati organizam.

Metvica raste u cijeloj Europi, a u ljekovite svrhe koriste se i korijen i listovi. Osim toga, jedna je od omiljenih biljaka u aromaterapiji. Ako možete nabaviti svježu metvicu, nije loša ideja dodati jedan list u bokal s vodom ili svježe iscjeđenim sokom od naranče – dobit ćete neobičan i zanimljiv blagi dodatak okusu.

U mnogim zemljama ova biljka se koristi i kao začin jelima od mesa i povrća, a posebno je popularan umak. Možete ga i sami pripremiti tako da sitno izrežete listove, natopite u ocat i dodate malo šećera – podjednako će dobro ići uz mesna, ali i vegetarijanska jela.

  Komentari  
  Vezani članci  
Skriveni znakovi depresije
Mnogi misle kako je očito kad je netko u depresiji, no na nesreću, okolina najčešće depresiju prepoznaje kad ona dugo traje, kad je tipična i kad je zastupljena većim brojem simptoma. No, depresija je zaista bolest s tisuću simptoma, kod svakog se pojedinca manifestira različito, a česta pojava je da ni sam pojedinac koji pati od depresije toga nije svjestan ili da iz različitih razloga skriva bolest (često uspješno). Sljedeći znakovi depresije s njom se ili ne povezuju ili se povezuju samo ako su... opširnije
Zimski začini koji griju tijelo i duh
Hladne zimske dane, prepune opasnosti od obolijevanja i prehlade, najlakše je prebroditi uz začine koji će iznutra zagrijati vaše tijelo. Evo nekoliko najpopularnijih. Kim je jedan od najstarijih kultiviranih začina, pa je tako bio popularan u drevnom Egiptu kao začin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za liječenje kašlja i ublažavanje boli. Indijska ayurvedska medicina za liječenje akni na koži preporučuje pijenje čaja od kima, korijandera i koromača... opširnije
Anis - božićni začin za umirenje želuca
Tijekom blagdana zbog obilnijih obroka i većinom teže probavljive hrane, ali i pokoje čaše alkohola više, osjećaj nadutosti nije neuobičajena pojava. Rješenje za ovaj problem nudi idealan božićni začin u obliku zvijezde – anis, koji dezinficira i umiruje želudac, regulira probavu, sprječava grčeve i nadutost. Jedna žličica samljevenih plodova anisa kuha se desetak minuta u dva decilitra mlijeka. Kad se ohladi, doda se žlica meda i pije nekoliko puta dnevno za uklanjanje vjetrova, probavnih... opširnije
Izliječite promuklost narodnim lijekom
Za slučaj da vi li vaš patner izgubite glas ili promuknete od navijanja za nogometaše ili bilo kojeg drugog razloga, nudimo vam lijek iz tradicionalne prirodne medicine – pripravak od cvjetova divizme, plodova komorača, sjemenki lana i bijelog vina. Evo što vam je potrebno: 1 žlica cvjetova divizme (na slici), 1 žlica plodova komorača, 1 žlica sjemenki lana, 1 dl meda, 0.5 dl vode, 2,5 domaćeg bijelog vina. Suhe cvjetove divizme, plodove komorača i lan prelijte vodom i vinom. Pustite da prokuha, a... opširnije
Tišina je danas podcijenjena
Toliko smo navikli na buku i šumove danju i noću, da više nismo naviknuti na tišinu. Ništa ne raditi u tišini najčešće se označava kao lijenost, no takvi trenuci mira postali su nužnost za očuvanje ravnoteže i stabilnosti složenog "stroja" zvanog čovjek. Ne možete li postići tišinu, buku i ružne šumove koji dolaze izvana ili iz susjednih prostorija pokušajte svesti na minimum: navucite zastore i spustite rolete, zatvorite vrata i prozore (prethodno dobro prozračite prostoriju). Ako vas buka i... opširnije
  Arhiva