RSS     
Začini u hrani - miris, okus i lijek



Začini poboljšavaju okus jela, no odavno se koriste i u ljekovite svrhe. Običaj korištenja ljekovitog bilja kao začina jelu danas je raširen u čitavom svijetu, no tradicionalno se osim u Europi prakticirao još samo među Indijancima i Australcima.

Začini često imaju antibakterijska svojstva. Bilje koje se tradicionalno dodaje ribi, piletini i drugim mesnim jelima čuva hranu, daje joj okus i čini je lakše probavljivom.

Kako koristiti začine:

- ako miješate dva jaka začina u jednom jelu, upotrijebite vrlo malu količinu jačeg, kako ne bi "preuzeo" okus

- svježi začini gube aromu u procesu kuhanja, pa se dodaju na kraju, kad je jelo gotovo

- ako koristite dehidrirane (sušene) začine, treba ih u jelo staviti trostruko više od predviđene količine svježeg začina


 
- zamrznite listiće svježeg začinskog bilja: listiće možete ostaviti cijele ili sitno nasjeckati, te smrznuti klasično zapakirane u vrećice; uz dodatak vode sitno sjeckane listiće možete staviti u posudice za led - u svaku posudicu stavite količinu začina potrebnu za uobičajen obrok (ovisno o tome za koliko ljudi inače kuhate) pa ćete tako dobiti praktične "začinske kockice"

- okus jelu često daje sol (odnosno šećer slatkim jelima, no pokušajte se naviknuti zamijeniti sol i šećer začinskim biljem u što većoj mjeri; slatka jela začinite vanilijom, klinčićima ili cimetom

Sezonski savjet - za hladne dane preporučujemo neobičan recept za pripremu kuhanog vina: nabodite klinčiće u limun kako bi izgledali poput ježića, dodajte štapiće cimeta i smeđi šećer. Osim kuhanog vina ovako možete začiniti i punč, piće koje u našim krajevima nije naročito popularno, no ovo može biti prilika za kušanje novih okusa. 
 


Nekoliko primjera zdrave upotrebe začina:

- bosiljak u juhi od rajčice (također u umacima i raguima koji se kuhaju s pelatom, pireom ili sokom od rajčice)
- menta i tanke kriške svježeg krastavca u jogurtu (jede se kao salata)
- komorač u jelima sa skušom i lokardom
- vlasac u kajgani
- kadulja kao dodatak jelima od jetre
- patka u medu začinjenom ružmarinom i timijanom
- tikvice s koprom
- sitno sjeckani listići svježe mente kao dodatak voćnoj salati od svježeg, sezonskog voća
- koriandar i đumbir odličan su dodatak jagodama (ova kombinacija zasigurno nije uobičajena za naše podneblje)

  Komentari  
  Vezani članci  
Zimski začini koji griju tijelo i duh
Hladne zimske dane, prepune opasnosti od obolijevanja i prehlade, najlakše je prebroditi uz začine koji će iznutra zagrijati vaše tijelo. Evo nekoliko najpopularnijih. Kim je jedan od najstarijih kultiviranih začina, pa je tako bio popularan u drevnom Egiptu kao začin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za liječenje kašlja i ublažavanje boli. Indijska ayurvedska medicina za liječenje akni na koži preporučuje pijenje čaja od kima, korijandera i koromača... opširnije
Anis - božićni začin za umirenje želuca
Tijekom blagdana zbog obilnijih obroka i većinom teže probavljive hrane, ali i pokoje čaše alkohola više, osjećaj nadutosti nije neuobičajena pojava. Rješenje za ovaj problem nudi idealan božićni začin u obliku zvijezde – anis, koji dezinficira i umiruje želudac, regulira probavu, sprječava grčeve i nadutost. Jedna žličica samljevenih plodova anisa kuha se desetak minuta u dva decilitra mlijeka. Kad se ohladi, doda se žlica meda i pije nekoliko puta dnevno za uklanjanje vjetrova, probavnih... opširnije
Izliječite promuklost narodnim lijekom
Za slučaj da vi li vaš patner izgubite glas ili promuknete od navijanja za nogometaše ili bilo kojeg drugog razloga, nudimo vam lijek iz tradicionalne prirodne medicine – pripravak od cvjetova divizme, plodova komorača, sjemenki lana i bijelog vina. Evo što vam je potrebno: 1 žlica cvjetova divizme (na slici), 1 žlica plodova komorača, 1 žlica sjemenki lana, 1 dl meda, 0.5 dl vode, 2,5 domaćeg bijelog vina. Suhe cvjetove divizme, plodove komorača i lan prelijte vodom i vinom. Pustite da prokuha, a... opširnije
Namirnice koje nas čine pametnijima
Okej, naslov je možda malo pretenciozan i karikiran, ali znanstvena je činjenica da određene vrste hrane mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju i moć rasuđivanja. Kombinirate li ovu "hranu za mozak" s redovnom tjelovježbom i dovoljnom količinom odmora te spavanja, zasigurno ćete poboljšati svoje mentalne sposobnosti. S druge strane – kako postoje namirnice od kojih ćete postati pametniji, ima i onih od kojih ćete "oglupjeti", da tako kažemo. Procesuirana hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima... opširnije
Otkrijte aromatičnu metvicu – lijek i začin
Znanstvena istraživanja potvrdila su ono što narodna medicina zna već odavno – metvica (menta) je ljekovita biljka čija su najznačajnija svojstva da podiže raspoloženje te poboljšava pamćenje i koncentraciju. Dokazano je i da ima blago umirujuće djelovanje, pa se njeni sastojci koriste kod glavobolja, slabosti, ali i kod problema s probavom. Ako vas zbog ove produžene zime koja nikako da završi još uvijek muče prehlade, promuklost ili kašalj, prirodni čaj od metvice pomoći će vam u oporavkui... opširnije
  Arhiva