RSS     
Kako protiv žgaravice?
U velikom broju slučajeva, simptomi žgaravice mogu se ublažiti odgovarajućom prehranom.



Žgaravica je osjećaj žarenja (gorenja, pečenja) koji se širi iz želuca ili donjeg dijela prsišta prema vratu. Ona je često provocirana konzumiranjem određene vrste hrane, saginjanjem, napinjanjem ili ležanjem. Procjenjuje se da se u 20 do 40 posto populacije povremeno javljaju simptomi žgaravice dok se u 7 do 10 posto oni javljaju dnevno, a 15 posto mjesečno. Čak i kada su lijekovi neophodni, pravilna prehrana može pomoći, bilo da omogući manju uporabu lijekova – što je uvijek dobro – ili da zajedno s lijekovima još više olakša simptome.

Stalna i uporna žgaravica veliki je problem za veliki broj ljudi. Iz različitih razloga, primjerice zbog prevelike količine želučane kiseline ili zbog slabog mišića koji razdvaja jednjak i želudac, želučana kiselina se iz želuca vraća do jednjaka uzrokujući neugodne simptome.

Simptomi žgaravice mogu se olakšati lijekovima, a za neke kritične slučajeve potreban je i operativni zahvat. Otprilike 1 od 5 osoba koje pate od žgaravice olakšanje mogu osjetiti samo ukoliko promijene neke životne navike, primjerice ukoliko puše, ako prestanu pušiti, ukoliko su pretili, ako smršave.U procesu terapije žgaravice vrlo je bitna promjena prehrambenih navika, bilo da se određene namirnice izbacuju iz prehrane, bilo da se neke uvode češće. Pravilna prehrana djeluje tako da smanjuje lučenje želučane kiseline i fizički spriječava vraćanje kiseline u jednjak.

Evo i nekoliko savjeta za olakšanje simptoma žgaravice.

Jedite često, ali male obroke. Manji i manje masni obroci ne zadržavaju se predugo u želucu i ne stvaraju veliki pritisak na mišić koji povezuje jednjak i želudac.

Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu masu, pokušajte malo smršavjeti – mnoge osobe sa prekomjernom tjelesnom masom osjete olakšanje kada izgube koji kilogram.

Izbjegavajte premasna jela – istraživanja su pokazala da premasna i pržena jela slabe mišić koji povezuje jednjak i želudac. Izbjegavajte i hranu koja potiče lučenje želučane kiseline. Kava (sa i bez kofeina), čajevi s kofeinom, kola napici, pa čak i kalcij iz mlijeka mogu povećati koncentraciju kiseline u želucu, stoga navedena pića pijte u manjim količinama i povremeno.

Smanjite unos namirnica koje mogu uzrokovati iritaciju ili oštećenje sluznice jednjaka Ako je želučana kiselina već oštetila sluznicu jednjaka, konzumirajte veoma male količine agruma, proizvoda od rajčice, papra i čilija.



Ograničite unos gaziranih pića. Gazirana pića uzrokuju napuhavanje te stvaraju pritisak koji tjera želučanu kiselinu natrag u jednjak.

Imajte pri ruci lijekove koji pomažu kod žgaravice Antacidi, pastile, pa čak i žvakaće gume (ne od peperminta) mogu pojačati lučenje sline koja neutralizira želučanu kiselinu. Obična voda također može pomoći jer razrjeđuje kiselinu.

Nemojte jesti 3 - 4 sata prije spavanja. Kiselina koja probavlja hranu ima veću šansu da dospije u jednjak ukoliko ležite, nego ukoliko sjedite ili stojite. Konzumirajte više jogurta. Veliki broj liječnika preporuča fermentirane mliječne proizvode osobama koje pate od žgaravice.

  Komentari  
  Vezani članci  
Pozitivnim pristupom do vitkosti
Kad pomisle na dijetu, većina ljudi padne u depru, a znamo da svaki posao donosi bolje rezultate ako ga prati entuzijazam. Također, da bi bile uspješne, dijete su uglavnom dugotrajne, pa bez motivacije uglavnom možete računati na brzo odustajanje. Ljudi koji pokušavaju smršavjeti nerijetko su skloniji stavu da je čaša poluprazna nego da je polupuna, pa vjerujemo kako će savjeti psihologa o izgradnji pozitivnog načina razmišljanja pomoći gotovo koliko i dijetni režim. Umjesto da se prepustite... opširnije
Kako sačuvati zdravlje želuca
Hrana nije važna samo za tjelesno, već i za psihičko zdravlje. Uživanje u hrani odlično djeluje protiv stresa, a lijepo pripremljena jela povoljno utječu na naše raspoloženje. Sva naša osjetila razveselit će lijepa i bogata trpeza, naravno, pod uvjetom da si pretjerivanje u jelu i piću rijetko dopuštamo. Umjerenost će vam podariti zdrav organizam. Želudac je jedan od prvih organa koji su "na udaru " ako puno pušite, pijete previše kave i čaja, nepravilno se hranite i puno sekirate. Ljutnja... opširnije
Osam najvećih mitova o raku
Rak je jedan od najvećih problema suvremenog zdravlja, pravi monstrum koji ulijeva najviše straha, ali zbog toga stvara i mnoge mitove, koje je strah u stanju producirati i nezaustavljivo širiti. Urbanih legendi vezanih uz rak do danas se već stvarno nakupilo više nego što bi to želio znati itko tko vjeruje da se protiv opasnih bolesti valja boriti samo razumom i činjenicama. Stoga ističemo osam najvećih mitova o ovoj opakoj bolesti, a na vama je da istinu širite dalje te tako doprinesete boljoj... opširnije
Anis - božićni začin za umirenje želuca
Tijekom blagdana zbog obilnijih obroka i većinom teže probavljive hrane, ali i pokoje čaše alkohola više, osjećaj nadutosti nije neuobičajena pojava. Rješenje za ovaj problem nudi idealan božićni začin u obliku zvijezde – anis, koji dezinficira i umiruje želudac, regulira probavu, sprječava grčeve i nadutost. Jedna žličica samljevenih plodova anisa kuha se desetak minuta u dva decilitra mlijeka. Kad se ohladi, doda se žlica meda i pije nekoliko puta dnevno za uklanjanje vjetrova, probavnih... opširnije
Ishrana u prevenciji migrene
Uzrok migrene još uvijek nije sasvim poznat, ali smatra se da je uzrok slaba cirkulacija krvi i promjena u širini krvnih žila glave i mozga. Kod žena se javlja dva do tri puta češće nego kod muškaraca, a obično neposredno prije i u prvim danima menstruacije. Zbog toga se smatra da je djelovanje hormona, uz psihičku napetost, jedan od najvažnijih uzroka bolesti. Napadaje migrene najčešće uzrokuje stres, ali i neredovita i nepravilna ishrana, kao npr. dijete za mršavljenje. Nastanku migrene... opširnije
  Arhiva