RSS     
Osvježite se domaćom limunadom

Za limun neki kažu da je lijek za sve, jer sadrži velike količine vitamina A, B i C. I dok ga zbog izuzetno kiselog okusa rijetki mogu jesti samog, malo tko ima nešto protiv limunade. Dodatna prednost je što limune možete kupiti tijekom cijele godine. 

Hranjivi sastojci limuna jačaju kosti, štite od infekcija, uklanjaju sunčane i crvene pjege, obnavljaju kožu i kosu, pomažu kod stresa, migrene, problema s krvnim žilama, štite zubno meso...

Sok jednog limuna zadovoljit će polovicu dnevnih potreba za vitaminom C, no vrlo je važno da se svježe iscijeđeni sok popije u roku od pet minuta, jer vitamin C brzo oksidira.

Za jednu osobu dovoljno je iscijediti dva srednje velika limuna, umjesto šećera staviti meda, dodati vode po ukusu i eventualno ukrasiti trakama limunove korice, koja sadrži najviše vitamina C.

  Komentari  
  Vezani članci  
Oslić u foliji s mediteranskim umakom
Nutricionisti savjetuju da bismo barem jednom tjedno trebali jesti ribu, jer riječ je o izrazito zdravoj i korisnoj namirnici. Međutim, iako imamo prostranu obalu i mnoštvo ribe u Jadranu, istraživanja pokazuju da je konzumacija ribe u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka... Riba najbolje ide u kombinaciji s drugim okusima Mediterana, pa smo stoga za ovaj put odlučili pripremiti oslić u foliji s mediteranskim umakom – ukusno i aromatično jelo priprema kojeg ne zahtijeva neku osobitu kulinarsku vještinu... opširnije
Salata prije glavnog jela - manje kalorija
Jedna od mnogih prednosti povrća je i malo kalorija koje sadrži. Istraživanja su pokazala da konzumiranje salate prije glavnog jela može pomoći prilikom mršavljenja ili održavanja tjelesne težine.
Osobe koje pojedu tanjur blago začinjene salate prije jela, u organizam unesu i do 12 posto manje kalorija tijekom obroka. Uživanjem u salati prije jela također ćete utažiti glad, što znači da ćete tijekom glavnog obroka pojesti manju količinu hrane. Bogatstvo vlakana i vode koje sadrži povrće, odgovorni... opširnije
Pripremite svježe i ljekovite artičoke
Artičoka je ljekovito povrće koje potječe baš iz naših krajeva, a istraživanja su pokazala da je u njoj najljekovitiji sastojak cinarin, gorka tvar koje najviše ima u listovima. Osim što dobro djeluje na jetra i žuč, uklanja i neželjene sporedne učinke koji nastaju pri liječenju antibioticima. Također, artičoke su dobre i za srce, izvrstan su izvor magnezija, folne kiseline i vitamine A, B i C. Ipak se ne preporučuju dojiljama, jer nepovoljno djeluju na izlučivanje mlijeka. Pripremanje artičoke je jednostvno i brzo... opširnije
Vitamin C za ljepšu kožu
Osim što vitamin C možete unijeti konzumacijom hrane koja je njime bogata, možete ga koristiti i u obliku kozmetičkih preparata. Njegov nedostatak uzrokuje gubitak vode u koži, smanjenu sintezu kolagena – koji je važan za rast i obnavljanje stanica tjelesnih tkiva, kostiju i zuba, što dovodi do stanjivanja kože i preosjetljivosti na vanjske utjecaje. Za vanjsku upotrebu evo kratkog recepta za izradu losiona od limuna i peršina, koji osvježava i čisti te smanjuje pore: 1 dl limunovog soka... opširnije
Prirodna sredstva za njegu ruku i noktiju
Ruke i nokti su prilikom svakodnevnih poslova najviše izloženi utjecajima različitih kemikalija i sredstava za pranje. Koža ruku lako može postati gruba i suha. Stoga ih svakodnevno zaštitite odgovarajućom kremom, a barem jedanput tjedno provedite postupak njege ruku. Kako biste ovlažili suhu kožu na rukama, u posudu s toplom vodom dodajte žlicu bademovog ulja i pet kapi eteričnog ulja lavande. Namačite ruke u ovoj mješavini oko desetak minuta. A imate li problema s grubom kožicom oko noktiju... opširnije
  Arhiva