RSS     
Jesu li žene zaista loši vozači?


 
Još prije nekoliko stoljeća pojavile su se prve žene-vozačice. Tijekom vladavine kralja Luja XV u 18. stoljeću u Francuskoj, žene su počele usvajati navike upravljanja vozilom, odnosno kočijom po pariškim ulicama. To je prouzročilo mnoge prometne probleme jer su muškarci koji su upravljali kočijama često, umjesto u cestu gledali za svojim "kolegicama", pa je kralj na kraju ženama ispod tridesete godine života zabranio ovu aktivnost. 
 
I dok je prije možda tridesetak godina vrlo malo žena imalo položen vozački ispit, danas se njihov broj uvelike povećao. No, odmah im je "zalijepljena" etiketa loših vozača. No, jesu li žene doista loše vozačice ili samo žrtva seksističkih kleveta? Radi li se tu o spolnoj diskriminaciji ili razlikama u prostornoj percepciji? 

Postoji općeprihvaćena tvrdnja da su žene, starije osobe, a po novome i homoseksualci muškog spola – loši vozači. Većina ljudi kada vidi automobil koji sporo vozi ili čini neke očite prometne prekršaje odmah posumnja da je riječ o ženi za volanom. I dok je, nažalost, u većini slučajeva tako, ove tvrdnje razotkrivaju zanimljivu priču. 
 
Pa ipak, muškarci su uglavnom krivci za većinu prometnih nezgoda i često su njihove žrtve. Testosteron, tendencija velikoj brzini i "divljanju" na cesti uzrok su brojnih nesreća. 
 
Mnoge predrasude povezuju žene i lošu vožnju zbog njihovog slabijeg snalaženja u prostoru, ali prije nego li povjerujete u to da su muškarci bolji u tome, a žene u komunikaciji, znajte da nije sve tako jednostavno kao što se na prvi pogled čini. 
 
I dok se muškarci bolje snalaze u pisanim zadacima i onima koji zahtjevaju procjenu brzine i predviđanje pozicije mobilnih objekata na zaslonu, žene jednako dobro kao i muškarci rješavaju zadatke koji zahtijevaju višestruke korake kako bi se došlo do riješenja kao i pri rješavanju trodimenzionalnih zadataka na zaslonu. 
 
Istraživanja također ističu da dječaci imaju više iskustva s aktivnostima koje pridonose razvoju snalaženja u prostoru te da ih se više od djevojčica potiče da istražuju okolinu. Stoga se treba zapitati je li prostorna snalažljivost nešto s čime se dječaci rađaju ili je to pitanje odgoja i socijalizacije jer se kod djevočica ovakakv način ponašanja većinom potiskuje i smatra nepoželjnim. 
 
To dokazuje i rješavanje zadataka koji zahtjevaju prostorno snalaženje na papiru, pri čemu i dječaci i djevojčice imaju jednake rezultate, pa se došlo do zaključka da je problem primarno u socijalizaciji, a ne u nedostatku sposobnosti. 
 
Zato, kada se sljedeći put nađete u rukama vozačice taksija, tramvaja pa čak i aviona, ne paničarite jer se nalazite, možda ne u tako brzim, ali zasigurno u opreznijim i stoga sigurnijim rukama.

  Komentari  
  Vezani članci  
Što žene zapravo žele od muškaraca?
Današnje žene postigle su mnogo više nego što su njihove bake i prabake mogle i zamisliti. Bave se politikom, putuju u svemir, snažne su, nezavisne i emancipirane. Usprkos svemu tome i mada to nisu uvijek spremne priznati, velika većina njih još uvijek želi da se muškarci prema njima ponašaju kao prema – ženama. Nekoliko sljedećih savjeta sumira ono što žene zapravo žele i trebaju od svojih muških partnera – mnogi od njih zvuče kao klišeji, ali su itekako učinkoviti i preporučamo ih svim muškim... opširnije
Zašto se muškarci i žene teško razumiju?
Kratki odgovor glasio bi – zato što su one s Venere, a oni s Marsa. Iako većina prije ili kasnije nađe srodnu dušu s kojom se sasvim dobro razumije, ima puno istine u tome da muški i ženski mozak različito funkcioniraju, što može biti dobra podloga za viceve, anegdote, ali i prave nevolje. Nije teško zamisliti razgovor sljedećeg sadržaja: On: Oprostite, kako da dođem do Porezne uprave? Ona: Idite Peticom do Glavnog trga i krenite desno prema Trgovačkom centru, izdaleka ćete ga vidjeti. Kad dođete... opširnije
Postoji ’’muški’’ i ’’ženski’’ stres
Osnovne nasade feminizma u većini su zapadnog svijeta odavno postale mainstreamom – nitko više niti ne pokušava osporiti da su, biološkim razlikama unatoč, muškarci i žene jednaki i ravnopravni u pravima, obavezama i izborima. No i jednakost ima granice, a jedna od njih povučena je i kod stresa. Naime, muškarci i žene, prema rezultatima većine provedenih studija, u gotovo se jednakoj, ravnopravnoj mjeri žale na život pod stresom, ali jednakost tu staje: stručnjaci napominju da su žene i... opširnije
Mirnoćom protiv prometne gužve
Napeti ste jer nikako ne uspijevate doći na posao na vrijeme, a svako jutro vam počinje isto – nepodnošljivom gužvom na cestama. Nastojte ostati smireni i ne gubiti živce. Ako i krećete ranije na posao i izbjegavate prometnice za koje sigurno znate da su zakrčene automobilima, pa svejedno završite u prometnoj gužvi, ne dajte se obeshrabriti. Stoga, nađete li se u gužvi: nekoliko puta duboko udahnite, ne zamarajte se previše problemima nad kojima nemate kontrolu, kao što su neoprezni i bezobrazni... opširnije
Što žene mogu naučiti od muškaraca
Žene i muškarci ne komuniciraju na isti način niti u svom domu, niti u uredu. Uvriježena su mišljenja kako žene češće koriste zamjenicu "mi", dok muškarci govore "ja", muškarci upadaju u riječ dok se žene brže povlače. One su sklonije pitati kolege za mišljenje, dok oni samostalno donose odluke…Iako stereotipi nisu dobri, istraživanja pokazuju kako ipak ima istine u dobrom postotku stereotipa i u dosjetki da su muškarci s Marsa, a žene s Venere. Zanimljivo je i da dobar dio onoga u čemu su žene... opširnije
  Arhiva