RSS     
Zimski začini koji griju tijelo i duh



Hladne zimske dane, prepune opasnosti od obolijevanja i prehlade, najlakše je prebroditi uz začine koji će iznutra zagrijati vaše tijelo. Evo nekoliko najpopularnijih.

KIM

Kim je jedan od najstarijih kultiviranih začina, pa je tako bio popularan u drevnom Egiptu kao začin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za liječenje kašlja i ublažavanje boli.

Indijska ayurvedska medicina za liječenje akni na koži preporučuje pijenje čaja od kima, korijandera i koromača. Biljke se kombiniraju u jednakom omjeru u jednoj jušnoj žlici na pola litre kipuće vode. Nakon deset minuta čaj procijedite i pijte tri puta na dan nakon obroka. Ukoliko vam i ne pomogne pri čišćenju lica, svakako će vam poboljšati probavu. 
 
CIMET

Sastojak zadužen za jak okus cimeta je cimetodehid. Istraživanja su potvrdila da je ovaj sastojak ujedno i sedativ i analgetik, te da snižava krvni tlak i drži ga u ravnoteži. Cimet stimulira cirkulaciju te tradicionalno se koristi kao "zagrijavajući" začin, često u kombinaciji s đumbirom. Cimet se upotrebljava za opuštanje napetih i bolnih mišića te protiv prehlade. Eterična ulja cimeta djeluju i antivirusno i stimulirajuće, a upotrebljava se i pri probavnim problemima.

KLINČIĆI

Još jedan popularan zimski začin svakako su klinčići, koji su ustvari neotvoreni pupoljci tropskog drveta u Indoneziji. U tradicionalnoj indijskoj medicini klinčići se upotrebljavaju pri liječenju respiratornih i probavnih smetnji, a u Kini se upotrebljava i za liječenje atletskog stopala, gljivičnih infekcija, proljeva, kile. U kuhinji, pak klinčići dobro pašu uz slatka jela, a najpoznatiji je kao dodatak kuhanom vinu i pri pripravljanju punčeva i ostalih toplih zimskih napitaka.

KURKUMA

Ovaj začin, po izgledu sličan đumbiru, danas se uglavnom upotrebljava kao zamjena za skupi šafran u umacima i jelima s rižom radi okusa i boje. Kurkuma je jak antioksidans te je vrlo učinkovit u borbi protiv raka i visokog kolesterola.

U indijskoj ayurvedskoj medicini, kurkuma se smatra prirodnim antibiotikom, koji pomaže osnažiti probavu i poboljšati crijevnu floru, a preporuča se u liječenju i nekih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i atletsko stopalo. Kurkuma se upotrebljava u liječenju probavnih smetnji i problema jetre, ali ipak, u velikim količinama može uzrokovati probavne smetnje.

  Komentari  
  Vezani članci  
Tri kupke za ljepše zimske dane
Voda je čudotvorni lijek kad god se osjećamo umorno i iscrpljeno – pomaže nam da se opustimo, zaboravimo na brige i napunimo energijom. Stoga, pretvorite svoj uobičajeni ritual kupanja u mali wellness ugođaj ovisno o raspoloženju. Kupka za energiju: kako biste vratili energiju svom iscrpljenom tijelu, pet minuta priije ulaska u kupku istrljajte tijelo rukavicom od prirodnih vlakana ili vlažnim ručnikom. Na taj način potaknut ćete cirkulaciju. Temperatura kupke neka maksimalno iznosi 34º C ili... opširnije
Anis - božićni začin za umirenje želuca
Tijekom blagdana zbog obilnijih obroka i većinom teže probavljive hrane, ali i pokoje čaše alkohola više, osjećaj nadutosti nije neuobičajena pojava. Rješenje za ovaj problem nudi idealan božićni začin u obliku zvijezde – anis, koji dezinficira i umiruje želudac, regulira probavu, sprječava grčeve i nadutost. Jedna žličica samljevenih plodova anisa kuha se desetak minuta u dva decilitra mlijeka. Kad se ohladi, doda se žlica meda i pije nekoliko puta dnevno za uklanjanje vjetrova, probavnih... opširnije
Prehrana protiv zimske depresije
Savjeti za dobro zdravlje i raspoloženje većinom su tako jednostavni da ih često izgubimo iz vida. Međutim, u slučaju većine ljudi dovoljno je malo pripaziti na prehranu i povećati fizičku aktivnost da bi se osjećali bolje u tmurnim zimskim mjesecima. Proljeće i ljeto će na taj način brže i lakše doći, a tada će već na djelu biti neka druga priča... Istraživanja su pokazala da u borbi protiv "mračnih" dana veliku ulogu ima prehrana. Pri tome je najvažnije u svakodnevni jelovnik uvrstiti hranu iz... opširnije
Depresija zbog životne jednoličnosti
Iskustvo kaže – što manje radiš, to će ti teže biti raditi bilo što. Istovremeno možemo i puno raditi, ali nam dan može godinama sličiti jedan drugome. U takvim situacijama javlja se svojevrsna depresija koju malobrojni znaju prepoznati. Depresivna stanja zimi ili u proljeće češća su nego ljeti, kad su dani lijepi i kad ima puno sunca i svjetla. U Hrvatskoj je pak velik broj ljudi u situaciji da nema velik izbor u životu, te ih opća situacija navodi da misle kako su osuđeni na gužvanje u javnom... opširnije
Začini u hrani - miris, okus i lijek
Začini poboljšavaju okus jela, no odavno se koriste i u ljekovite svrhe. Običaj korištenja ljekovitog bilja kao začina jelu danas je raširen u čitavom svijetu, no tradicionalno se osim u Europi prakticirao još samo među Indijancima i Australcima. Začini često imaju antibakterijska svojstva. Bilje koje se tradicionalno dodaje ribi, piletini i drugim mesnim jelima čuva hranu, daje joj okus i čini je lakše probavljivom. Kako koristiti začine: ako miješate dva jaka začina u jednom jelu, upotrijebite... opširnije
  Arhiva