RSS     
Mahunarke – jeftine, zdrave i zanemarene



Mahunarke su dobre za srce, pa postoje i konkretne preporuke: budete li ih jeli 4 puta tjedno, šanse da obolite od bolesti srca i krvnih žila smanjujete za 22 posto. Prosječna porcija mahunarki sadrži značajnu količinu vlakana (desetak grama), a vlakna smanjuju rizik od infarkta, moždanog udara i raka debelog crijeva. 

Mnogi su uvjereni da je teško slijediti tolike preporuke, jer kad zbrojimo koliko puta tjedno treba jesti ribu, koliko voće i povrće, žitarice, integralnu tjesteninu, rižu, bademe, žitne pahuljice, rajčicu... imamo osjećaj da bismo dnevno trebali jesti desetak puta. Naravno, ne treba se pretjerano opterećivati svim tim naputcima, međutim nije točno ni da bismo morali puno više jesti ako bismo ih željeli slijediti. Najjednostavnije rješenje leži u promjeni dijela prehrambenih navika, odnosno u tome da jedemo obroke koji sadrže više manjih jela ili su bogatiji kombinacijama različitih namirnica u jednom jelu. 

Kod nas se pod pojmom mahunarki podrazumijevaju uglavnom grah ili grašak, no ne treba s uma smetnuti soju, slanutak, mahune, leću, bob i druge, ukusne i manje korištene srodnike. Također, grah i svaka druga mahunarka ne moraju se jesti samo kao varivo ili kao salata – većina ih je odlična uz rižu, povrće pirjano u woku, kao sastavni dio miješanih variva, juha i sl. 

Većina mahunarki može se skuhati unaprijed u većim količgrahinama, te smrznuti za situacije kad ne stignete kuhati. Uključite maštu, otvorite se prema novim okusima, prelistajte kuharice koje imate kod kuće, surfajte internetom i saznajte kako se mahunarke koriste u kuhinjama drugih zemalja i kontinenata. Kušajte sojino mlijeko ili sir, namaze od slanutka ili soje, višebojna rižota...Grah sa špekom ili kobasicom hrana je u kojoj većina nas povremeno istinski uživa, no to nije razlog da ne kušamo i druge, podjednako ukusne i još zdravije opcije. Osim toga, sezona je boba, graška i mahuna, šteta je proći pored njih na tržnicama. 

  Komentari  
  Vezani članci  
Azuki grah – čistač organizma
Smatra se da azuki grah (latinsko ime Phaseolus angularis ili Vigna angularis) najvjerojatnije potječe s Himalaja, a u Kini i Koreji bio je poznat prije 3.000 godina. Kasnije je dospio u Japan, gdje je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje), a uzgaja se i na Zapadu. Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. U kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji azuki grah se gotovo uvijek kuha sa šećerom, čime se dobiva... opširnije
Ljepota ulazi i kroz usta
Iako smo svi čuli za uzrečicu "ono si što jedeš", rijetko o hrani razmišljamo kao o sredstvu za postizanje i održavanje ljepote i mladosti. Hrana i piće na ljepotu utječu dvostrano – s jedne strane hranimo kožu, a s druge nas strane užitak jedenja čini zadovoljnima i nasmijanima. Kad ovako postavimo stvari, možda će vas iznenaditi što smo sve uvrstili na popis hrane i pića koja su u dobrim odnosima s ljepotom: voda: puno čiste vode svakoga dana čini kožu mekom, zdravom i mladom... opširnije
Uz glazbu se opustite i ublažite bolove

Ako patite od kroničnih bolova, umjesto da pijete tablete pokušajte se opustiti uz glazbu koju najviše volite. Učestali bolovi znaju poprilično obezvoljiti svakoga i pokvariti raspoloženje, ali sada postoje znanstveni dokazi da prava vrsta glazbe može ublažiti tegobe i pomoći vam da se osjećate bolje. Što to znači "prava" vrsta glazbe? Sve ono što volite slušati i u čemu uživate – opuštajući zvukovi, rock, hip hop, etno – sve što odgovara vašem raspoloženju, dobro je i za tijelo. Već je dulje vremena . poznato da je glazba...

 opširnije
Sam svoj ekspert za kolesterol
Kad govorimo u kontroli povišenog kolesterola, podjednako je važno koliko dugo je kolesterol bio povišen prije nego što je oboljeli nešto poduzeo, u kojim godinama je započelo liječenje, te u kojim granicama se kolesterol kreće. Naime, što duže je povišeni kolesterol u krvi prisutan i što je viši, to će ozbiljnije biti posljedice. Također treba znati kako regulacija kolesterola nije postupak kod kojeg se dođe liječniku, koji prepiše čarobne pilule, nego su potrebne korjenite promjene životnih... opširnije
Hrana za mladolik i ljepši izgled
Koliko god bili svjesni toga da nećemo zauvijek biti mladi i da ne postoji izvor vječne mladosti, uvijek se trudimo što dulje održati mladolik i svjež izgled. Neki to čine na prirodan način – pravilnom prehranom, tjelovježbom, dok drugi, ako su te sreće da si to mogu i priuštiti, idu naoko jednostavnijim i bržim putem – pod nož. No, mladost leži gotovo na svakom uglu, tržnici, trgovini... Samo trebamo otvoriti oči i ubaciti u košaricu ono što će našem životu dati dodatnu kvalitetu i pokoju godinu... opširnije
  Arhiva