RSS     
Vosak ili britvica za intimnu zonuPosljednjih godina nije uobičajeno samo brijanje ili depiliranje nogu, lica i ostalih vidljivih zona, nego je, iz različitih razloga, uklanjanje dlačica s intimne zone postalo gotovo higijenska navika. 

Pojavljivanje na plaži s nedepiliranom bikini zonom danas se smatra vulgarnim, a održavanje bikini zone za hladnijih godišnjih doba stvar je osobnog izbora. Također, neke žene potpuno uklanjaju dlačice, a neke samo dijelove koji su vidljivi izvan rubova donjeg rublja ili kupaćeg kostima. 

Iako se i dlačice s intimne zone mogu uklanjati kemijskim sredstvima (kremama za depilaciju), ovo je prilično osjetljivi dio tijela, pa stručnjaci savjetuju brijanje ili depilaciju voskom. Postoji i lasersko uklanjanje dlačica, ali ono je skupo, bolno i obavlja se u više posjeta salonu. Žene najčešće odabiru po osjećaju, a da biste lakše odlučili hoćete li birati po cijeni, praktičnosti, bolnosti ili po nekom drugom kriteriju, donosimo prednosti i nedostatke obiju metoda. 

Učestalost otklanjanja dlačica 

Danas i žene i muškarci odstranjuju dlačice s gotovo svih dijelova tijela, od obrva, brkova do nogu, ruku i bikini zone. Glavna razlika između brijanja i depiliranja voskom je u tome što se brijanjem dlačice režu tik do kože, a pomoću voska se dlačice čupaju zajedno s korijenom. Kako je korijen u slučaju brijanja neoštećen, dlačice nastavljaju neometano rasti, pa se brijanje mora često ponavljati. Manja učestalost stoga je jedna od prednosti depilacije voskom. 

Da bi se vosak uhvatio i da bi uopće mogao povući dlačice s korijenom, one bi trebale biti duge barem 6-8 mm. Što je depilacija dosljednija, to će dlačice rjeđe rasti, te će depilaciju trebati rjeđe ponavljati. Kad se, nakon nekoliko početnih depilacija, postigne željeno stanje, depilaciju će trebati ponavljati svakih 3-5 tjedana. Faktor boli 

Bez dileme faktor boli je na strani brijanja, jer je brijanje bezbolno, a depilacija voskom je prilično bolna. Ako nikad niste iskusili depilaciju voskom, pokušajte se sjetiti osjećaja pri skidanju flastera s kože. Ovisno o osjetljivosti područja depilacija voskom ne boli jednako na svim dijelovima tijela – bikini zona je, na žalost, osjetljivo i bolno područje. Najmanje muke imat ćete ako se depilirate toplim ne vrućim voskom, te ako udahnete i odlučno naglo povučete traku. Zeleni vosak bolji je od žutog i uvijek, ali baš uvijek, vosak je za jednokratnu upotrebu. Postoje i depilacije hladnim voskom, no sasvim je jasno da svako čupanje korijena dlačice mora biti bolno. 

I nepažljivo brijanje može biti bolno, pa savjetujemo da prvo škarama skratite dlačice, za što postoji nekoliko razloga: 

- ovo će u mnogome olakšati postupak i smanjiti šanse za posjekotine i modrice
- kraće dlačice omogućuju bolji pogled na eventualne madeže, bradavice i slične izrasline koje nikako nije dobro oštetiti ili zarezati.
- kratke dlačice moći ćete izbrijati tik uz kožu
- brijanje dugih dlačica je najčešće neuredno, pa ga na dosta mjesta treba popravljati i zato čitav postupak duže traje. 

Brijanje obrva i dlačica iznad usnica uopće se ne preporučuje, jer je to nedostupno i osjetljivo područje. Brijanje najčešće rezultira posjekotinama i nije ništa manje bolno nego depiliranje. Posjekotine ružno izgledaju i treba im vremena da zarastu, a bolovi i eventualno crvenilo nakon depilacije voskom vrlo brzo će se kod većine ljudi smiriti. 

Faktor osjetljivosti kože 

Obje metode obično su jednako higijenske, a statistike pokazuju da kod prosječne osobe uglavnom nema komplikacija, osipa ili alergija. U rijetkim slučajevima mogu se razviti komplikacije, koje se najčešće manifestiraju u crvenilu i svrabu. Ove reakcije moguće su kod obje metode. 

Rezultati 

Depilirana koža nježnija je i glatkija od obrijane. 

Cijena 

Britvica je jeftinija od voska, a u kućnoj radinosti je brijanje i jednostavnije. Depilaciju voskom najčešće obavljaju profesionalci u specijaliziranim salonima, no postoje i pakiranja voska za kućnu upotrebu. 

Što muškarci više vole 

Muškarci u pravilu vole glatku i nježnu kožu, ali uglavnom ne znaju puno o metodama i manje-više im je svejedno kako svoju kožu održavati glatkom. Statistike pokazuju da ne vole dlakave žene kad su u pitanju noge, koža lica, ruke i ostali vidljivi dijelovi tijela. Što se intimne zone tiče, muškarci se ovako izjašnjavaju: 

- 54% ispitanika voli kad je bikini zona uređena, ali ne i kad je potpuno bez dlačica
- 24% voli "ćelavice tamo dolje"
- 22% voli kad je žena dolje prirodna, odnosno kad ne dira dlačice.

  Komentari  
  Vezani članci  
Njega nogu i stopala pred ljeto
Dolazak ljeta znači i uskakanje iz težih, zatvorenih cipela u nešto otvorenije ili u sandale, kao i promjena garderobe u haljine i hlače koje više otkrivaju. No, kao i uvijek, nakon dugog hladnog razdoblja tijekom kojeg ste nosili debele čarape i glomazne cipele, potrebno je potruditi se kako biste dotjerali stopala i noge. opširnije
  Arhiva