RSS     
Kupus – jeftin, zdrav i ljekovit



Iako se odavno udomaćio u prehranu Hrvata, kupus se u novije doba jede sve manje, a da pritom ljudi uopće nisu svjesni koliko je zdrav, niskokaloričan i ljekovit

Kako kupus sadrži puno vitamina C, koji propada na visokim temperaturama, najbolje ga je jesti sirovog. Sve vrste – bijeli, zeleni i crveni preporučuju se u prehrani. Iako kupusi različite boje sadrže i ponešto različite nutrijente, to su ipak detalji. U svim vrstama kupusa ima puno kalcija, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, korisnih sumpornih spojeva, karotena, vitamina E, K i B skupine, a u kiselom kupusu se nalazi i manje poznat i rijedak vitamin U. 

Zbog velike količine kalija kupus se u terapeutske svrhe najčešće koristi za izlučivanje suvišne tekućine iz organizma, dakle za liječenje bolesti uzrokovanih poremećajima u izmjeni tvari, poput gihta i reume. 

Kupus je izrazito pogodan za redukcijske dijete, jer sadrži samo 40 kcal na 400 g. Jednako je dobar i svježi i kiseli, dok je kuhani, kao i u slučaju drugih namirnica, siromašniji nutrijentima koji se uništavaju na visokim temperaturama. Odličan je u gotovo svim slučajevima nedostatka vitamina i minerala, te kod osjetljivosti sluznice probavnog trakta, posebice želuca i dvanaestnika. Sprečava i liječi zatvor (konstipaciju), te djeluje kao antiseptik. Zbog svih navedenih svojstava treba ga znatno više uključiti u svakodnevnu prehranu. 

Nova istraživanja dokazala su pozitivne učinke kupusa. Posebno je zanimljivo istraživanje iz studenog 2005, provedeno na Poljakinjama, koje je pokazalo da su one koje kiseli kupus jedu 4 ili više puta tjedno izložene znatno manjem riziku od raka dojke nego ostale žene. Pokazalo se da je taj rizik manji za čak 74%, a nakon ovako vrijednih saznanja provedena su dodatna istraživanja, koja su pokazala fantastične rezultate u prevenciji raka pluća, želuca i debelog crijeva. "Tajni" sastojak kupusa, koji štiti od raka, je sulforafan, sumporni spoj, odnosno fitokemikalija koja potiče stanice na izlučivanje kancerogenih tvari. 

  Komentari  
  Vezani članci  
Akne u zreloj dobi i što s njima?
Za većinu žena, problemi s aknama i prištićima gotovo sasvim nestaju zajedno s izlaskom iz puberteta. Međutim, kod jednog broja njih (a i kod nekih muškaraca) pravi kožni problemi tek tada počinju. Dermatolozi procjenjuju da oko 12 posto žena zrele dobi ima problema s aknama, dok je postotak muškaraca znato manji. Do toga najčešće dolazi zbog hormonalne neravnoteže, odnosno velikim promjenama u tijelu koje se događaja tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Razine dvaju glavnih hormona... opširnije
Azuki grah – čistač organizma
Smatra se da azuki grah (latinsko ime Phaseolus angularis ili Vigna angularis) najvjerojatnije potječe s Himalaja, a u Kini i Koreji bio je poznat prije 3.000 godina. Kasnije je dospio u Japan, gdje je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje), a uzgaja se i na Zapadu. Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. U kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji azuki grah se gotovo uvijek kuha sa šećerom, čime se dobiva... opširnije
Ljepota ulazi i kroz usta
Iako smo svi čuli za uzrečicu "ono si što jedeš", rijetko o hrani razmišljamo kao o sredstvu za postizanje i održavanje ljepote i mladosti. Hrana i piće na ljepotu utječu dvostrano – s jedne strane hranimo kožu, a s druge nas strane užitak jedenja čini zadovoljnima i nasmijanima. Kad ovako postavimo stvari, možda će vas iznenaditi što smo sve uvrstili na popis hrane i pića koja su u dobrim odnosima s ljepotom: voda: puno čiste vode svakoga dana čini kožu mekom, zdravom i mladom... opširnije
Osam najvećih mitova o raku
Rak je jedan od najvećih problema suvremenog zdravlja, pravi monstrum koji ulijeva najviše straha, ali zbog toga stvara i mnoge mitove, koje je strah u stanju producirati i nezaustavljivo širiti. Urbanih legendi vezanih uz rak do danas se već stvarno nakupilo više nego što bi to želio znati itko tko vjeruje da se protiv opasnih bolesti valja boriti samo razumom i činjenicama. Stoga ističemo osam najvećih mitova o ovoj opakoj bolesti, a na vama je da istinu širite dalje te tako doprinesete boljoj... opširnije
Je li kofein dobar ili loš za nas?
Kofein je neizbježan dio suvremenog života. No još uvijek nije posve jasno – jesu li napitci ispunjeni kofeinom dobri ili loši za naše zdravlje? Sve donedavno, većina istraživanja vezanih za kofein svodila se na pojednostavljene poruke o njegovoj štetnosti za ljudski organizam, a godinama se visoki postotak kofeina u prehrani sportaša smatrao ravnim dopingu i bio je zabranjen na sportskim natjecanjima. No opet, nedavne studije bacile su novo svjetlo na kofein i pokazale da u umjerenim dozama on... opširnije
  Arhiva