RSS     
Čokolada – najčešći poklon za Valentinovo
Valentinovo je dan kada smo obično bolji prema onima koje volimo nego ostalih dana u godini, pa stoga ovih dana više nećemo dijeliti ljubavne savjete, nego govoriti o čokoladi. Čokolada i čokoladni proizvodi prilično su čest izbor poklona za Valentinovo, pa su to odavno skužili i proizvođači – srce je jedan od najčešćih čokoladnih oblika.



Kakao, odnosno napitke koji bi se mogli smatrati pretečom čokolade, poznavale su drevne američke kulture, poput Maya i Azteka. Ipak, najveći procvat čokolada je doživjela kada je prešla put preko "velike bare", jer ju je dekadentno europsko plemstvo odmah prigrlilo i diglo do nivoa obožavanja. 

Čokolade su odličan izbor i zato jer ih ima jeftinih, ali i luksuznih, iz malih čokolaterija, u kojima se svaki primjerak praline radi ručno. I kod nas se posljednjih godina informiranost o čokoladi znatno povećala, pa sve više ljudi zna da je tamna čokolada cjenjenija, jer ima veći udio pravog kakaa, dok su slatke, svijetle čokolade nerijetko u velikoj mjeri šećerne pločice. Kod kupnje nije loše znati:



1. Kakao je ključni sastojak čokolade, pa nema dileme da je čokolada s većim udjelom kakaa (a samim time i uglavnom tamnija) cjenjenija i kvalitetnija. No, ima i onih koji više vole "manje prave" čokolade, odnosno one s više mlijeka, a manje kakaa. Zato je dobro poznavati ukus osobe kojoj ćete pokloniti čokoladu, pa odabrati neku po njenoj volji. Ali, nije loše ni znati da glavni razlog zašto neki ne vole tamnu čokoladu, leži u tome da je ona najčešće manje slatka, pa je dobra ideja naći se "na sredini". Postoje, naime, zaista kvalitetni proizvodi od tamne čokolade, s puno kakaa, ali s vrlo slatkim punjenjem ili dodacima, poput suhe smokve. 

Ovakve čokolade i praline specijalitet su domaćeg podneblja, jer se baziraju na tradicionalnim domaćim recepturama, pa su specijalitet nekolicine domaćih proizvođača luksuznih čokolada i čokoladnih proizvoda, koji ničim ne zaostaju za razvikanim stranim proizvođačima. Dapače, često su kvalitetniji, jer je većina stranih čokoladnih proizvoda na našem tržištu industrijska, a ne ručne izrade ili iz malih manufaktura. Odabravši takvu čokoladu, slijedit ćete i kulinarske trendove.

2. Istraživanja pokazuju da čokolada smanjuje depresiju, te da povoljno utječe na opće zdravlje. Naravno, da bi čokolada zaista imala terapeutski učinak u medicinskom smislu, morali bismo je dnevno jesti u tolikom količinama da bismo usput unijeli užasno puno kalorija, masnoća itd, pa bi sveukupni učinak bio poražavajući. No, malo čokolade je za većinu ljudi dobro, jer stvarno sadrži nekoliko nutricionistički vrijednih sastojaka. Uzevši u obzir i procese u mozgu koje aktivira psihološki užitak uživanja u čokoladi, korist je višestruka. 

Onima kojima je važno znanstveno opravdati gotovo svu hranu koju jedu, možemo priopćiti dobru vijest da su znanstvenici otkrili specifične flavonole u kakau, koji pozitivno utječu na zdravlje srca i krvnih žila. Ključni među njima je flavanol koji povećava sposobnost krvnih žila da se relaksiraju. No, ovo ne vrijedi za bijelu čokoladu i šećerne pločice, jer sadrže zanemarive količine kakaa. Želite li, dakle, čokoladu koja nije samo ukusna, nego i zdravija od većine ostalih slastica, dobro je na etiketi pročitati udio kakaa. Naime, postoje i trikovi kojima se čokolada može učiniti prilično tamnom, a da ne sadrži veliki udio kakaa.

3. Ako ste na dijeti ili obožavate skupe praline sa svakojakim dodacima koje si financijski ne možete priuštiti, savjetujemo da i sami malo eksperimentirate. Svi koji su na dijeti mogu si povremeno pripremiti zdrave slastice, poput kuglica od kakaa, s vrlo malo masnoća, te s dodatkom zdravih orašastih plodova, voćnog čipsa, komadića suhog voća i sl. Naime, navedene namirnice izvor su omega-3 masnih kiselina, minerala, vitamina i drugih važnih nutrijenata, te se u malim količinama preporučuju i onima koji su na dijeti. Pripadate li takvima, u svakom je slučaju bolje, ako već povremeno morate "zgriješiti", da to bude sa što zdravijim, a podjednako ukusnim sastojcima. Ne brinu li vas kilogrami, na netu i u različitim kuharicama pronaći ćete tisuće fantastičnih recepata na bazi čokolade, odnosno kakaa. Dobar tek!

  Komentari  
  Vezani članci  
Utjecaj prehrane na spavanje
Reci mi što jedeš i ja ću ti reći kako spavaš – ovaj preduvjet "dijagnoze" ne zvuči nimalo besmisleno, jer prehrambene navike utječu na sve aspekte našega života, kako na fizičko, tako i na mentalno, pa je logično da prehrana itekako biva povezana sa snom. I ne samo na onaj način na koji svi znamo, a koji nam kaže da ćemo ako teško i kasno jedemo ujedno i teško spavati... San je, znamo već, prirodna čovjekova metoda opuštanja, način na koji se naše tijelo puni nakon cjelodnevnog pražnjenja, a... opširnije
Ljepota ulazi i kroz usta
Iako smo svi čuli za uzrečicu "ono si što jedeš", rijetko o hrani razmišljamo kao o sredstvu za postizanje i održavanje ljepote i mladosti. Hrana i piće na ljepotu utječu dvostrano – s jedne strane hranimo kožu, a s druge nas strane užitak jedenja čini zadovoljnima i nasmijanima. Kad ovako postavimo stvari, možda će vas iznenaditi što smo sve uvrstili na popis hrane i pića koja su u dobrim odnosima s ljepotom: voda: puno čiste vode svakoga dana čini kožu mekom, zdravom i mladom... opširnije
Jeste li znali – zanimljive činjenice o hrani
Jeste li znali da, što je tamnija boja voća i povrća, u njima je u pravilu više vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Saznajte još zanimljivih činjenica: avokado ne sadrži kolesterol, ali u njemu ima puno vitamina E, snažnog antioksidansa koji ujedno štiti srce. Osim toga, bogat je folnom kiselinom i kalijem. Za voće sadrži puno masnoća, ali većinom su to nezasićene masne kiseline koje su dobre za zdravlje. Rajčica u stvari spada u porodicu bobičastog voća, a u 16. stoljeću smatrala se... opširnije
Tri scenarija za drugačije Valentinovo
Čini li se i vama da je Valentinovo izmišljeno samo kako bi se naivcima uzeo novac? Dok cvjećarnice, zlatarnice, trgovine delikatesama, proizvođači čestitki i svi drugi slave zbog enormno povećanog profita u ovim danima, vi ste pod pritiskom da morate partneru ili partnerici pokloniti nešto i učiniti da se tog dana ne osjeća manje voljeno ili usamljeno, učiniti joj/mu taj dan nezaboravnim... Posve ste u pravu, ne postoji razlog zašto biste se baš taj jedan dan u godini morali voljeti više nego... opširnije
Dan zaljubljenih kroz povijest i kulture
Sigurno je da je Valentinovo prije svega komercijalni blagdan, koji nema baš previše veze s tradicijom. Međutim, postoji nekoliko priča vezanih uz njegov prvotni nastanak. Istražili smo o čemu je riječ te kako se Dan zaljubljenih i njemu slični praznici obilježavaju u nekim drugim kulturama... Povijest Valentinova i sveca po kojem je praznik dobio ime i danas je misterija. Poznato je da je Valentinovo povezano i sa starorimskom i kršćanskom tradicijom. U drevnom Rimu na taj dan slavio se festival... opširnije
  Arhiva