RSS     
Epizoda 16 – zdjela za voće

Uz sav rad koji Silvio obavi na proizvodnji svojih ''otpadničkih'' predmeta, često puta i ogladni, a da se ne bi pretrpavao teškom hranom za vrijeme rada mu je najdraže pojesti komad voća. Pa kad već toliko voli voće, zašto ne bi napravio neku posudu u kojoj će voće stajati, jer se voćkama ne sviđa previše stanovati u plastičnim vrećicama. 
 


Svi koji imaju adsl, kabel ili neku drugu brzu vezu, imaju priliku POGLEDATI OVU EPIZODU i na Internetu (u wmv formatu) i to u dvije veličine datoteke: 

                             POGLEDAJTE            POGLEDAJTE 
                             za brže veze           za sporije veze 
 

Naravno, Silvio predmete radi od odbačenih ili zaboravljenih stvari pa se u glavnoj ulozi ove epizode našao stari panj, zadnji ostatak nekadašnje trešnje. Prvi korak bio je obaranje panja na pod, jer mu u biti treba samo jedna polovica a do nje je došao pomoću čekića i klinova. U udaranju mu je pomogao i Predrag, pa je ubrzo došao do dvije polovice panja a za daljnji rad je izabrao onu manju. 

Na njoj je prvo trebalo dobro isplanirati i zacrtati oblike buduće zdjele, jer povratka natrag nema. Pogotovo kada se radi s alatom kao što je lančana pila. Ova pila pokazala se idealnom za oblikovanje zdjele, a njome je Silvio napravio najveći dio produbljivanja panja. Naizgled trapav, a opet izvrstan alat za ove potrebe. Drvo koje je narezao trebalo se nekako izbaciti iz buduće zdjele, a izdubljivanje je napravio pomoću posebnog dlijeta. I to je dlijeto ''otpadničko'' budući da je nastalo iz kamionske poluosovine, a pokazalo se vrlo dobrim u sukobu s trešnjinim drvetom. 


Nakon što je zdjela obrađena dlijetom, Silvio ju je izbrusio ručnom brusilicom i fino dovršio brusnim papirom, a onda je trebao još jedan detalj prije kraja. Izrezao je komad bakrenog lima, savio ga i onda ponovno ispravio kako bi dobio reljefnu strukturu.


Zatim je izbušio rupe na rubovima lima i zakucao ga na rubove zdjele. Time je dodatno ukrasio zdjelu, ali i zaštitio je od pucanja jer se drvo sušenjem zna raspucati po ''šavovima''. Preostalo je još samo zaštititi zdjelu što je Silvio napravio lanenim uljem, jer će u zdjeli ipak stajati hrana. Završni test bio je punjenje zdjele voćem i to je uspješno provedeno – tko bi rekao da se od pola panja može napraviti nešto tako lijepo i funkcionalno.
  Komentari  
  Vezani članci  
Trenutno nema vezanih članaka
  Arhiva