RSS     
Epizoda 14 – kućica za ptice
U vrijeme obilja i darivanja klince je lijepo naučiti da misle i na one druge, kojima bi mogli puno pomoći. Silvio je upoznao klince iz školske ekološke skupine u Poreču, koji idu tek u prvi razred osnovne. 

Svi koji imaju adsl, kabel ili neku drugu brzu vezu, imaju priliku POGLEDATI OVU EPIZODU i na Internetu (u wmv formatu) i to u dvije veličine datoteke:  

                       POGLEDAJTE               POGLEDAJTE
                               za brže veze              
za sporije veze

 
Iako je Predrag imao na umu jedna "genijalni" i originalni projekt – od stare godine napraviti novu, ipak je prevagnula Silviova ideja. Kako se kućica sastoji od više dijelova, valjalo je najprije napraviti točan nacrt. Od stare daske ispilili su sve dijelove, pri čemu je jako važno paziti na točnost. Dečki su si dali truda, pa su naučili da promjer ulaza od 30-ak mm pogodan za poljskog vrapca, dok je za vrapčiće koji trče oko naših kuća potrebno izrezati krug promjera oko 40 mm. 
 


Bridove svih dijelova stranica kućice su izbrusili, a na ulaznoj stranici su napravili i rupicu u koju će uglaviti štapić/prečku, kako bi ptičice na nju mogle sletjeti i lagano ući u kućicu. 


Budete li sami izrađivali kućicu za ptice, važno je na još jednoj stranici (bilo kojoj) izbušiti rupu jednaku onoj na ulazu – ako se dogodi da ptičice skuži mačka ili kakva još opasnija životinja, ptičica mora imati mogućnost "izlaza za spašavanje", tj. mora imati izlaz za bijeg. U suprotnom, kućica je klopka za ptičicu kad se neprijatelj pojavi na ulazu. 
 

Dijelove su spojili vijcima, ali kako bi se u kućicu mogla stavljati hrana, krov je učvršćen malim šarkicama samo s jedne strane. Da vjetar ne bi otvarao kućicu, krov su dodatno učvrstili "zakačkama", tj. ručno izrađenim kukicama od žice, koje su pričvrstili čavlićima. 
 

 


Preostalo je obojiti kućicu – Silvio je odabrao zelenu boju, jer će tako kućicu u proljeće, kad grane zazelene, neprijatelji najteže opaziti. U ovo vrijeme, kad je drveće golo, nažalost, nema nekog efikasnog načina da se kućica maskira. Ne bi li razveselio klince, Silvio je dodao krugove u žutoj, plavoj i crvenoj boji, koje je napravio originalnom metodom – kistom i poklopcem. 


 
Potrudio se saznati i kakvu je hranu najbolje dati ptičicama: i one zimi trebaju malo jaču hranu, pa im treba dati tzv. lojnu kuglicu, kakve se prodaju u trgovinama s opremom za kućne ljubimce. No, čak i ako niste vični piljenju, a želite pomoći pticama, uzmite staru četku, umočite je u jestivu, domaću mast, te umočite u sjemenke, najbolje žitarice kupljene u trgovini kao hrana za ptice. 


 
Silvio je bio jako zadovoljan, pa je odmah otputovao u Poreč i razveselio klince. Iako čitava ekipa nije išla s njim, Željko Bobanović – Bobo fotkao je događaj, pa smo i mi mogli osjetiti tamošnju atmosferu, koja je bila jako, jako vesela. Hvala Bobi, a svi ostali - mislite koji puta i na životinje, te uživajte u 2007. godini, koja će, nadamo se, svima biti sjajna.
 
  Komentari  
  Vezani članci  
Trenutno nema vezanih članaka
  Arhiva