RSS     
Epizoda 13 – ekološko božićno drvce


 


Kao što možete pretpostaviti, Silvio nije pobornik sječe drveća radi kićenja, a ni kupovna plastična drvca nisu njegov "đir". No, i on ima obitelj, a djeci Božić ipak nije Božić bez drvca. Zato je svoje drvce odlučio sam izgraditi, i to od velikog kabela, koji je odbačen nakon nekih ozbiljnijih električarskih radova. 

Svi koji imaju adsl, kabel ili neku drugu brzu vezu, imaju priliku POGLEDATI OVU EPIZODU i na Internetu (u wmv formatu) i to u dvije veličine datoteke:  

                       POGLEDAJTE               POGLEDAJTE
                               za brže veze              
za sporije veze 
Pojam "ekološki" nerijetko se rabi u krive svrhe, jer umjetno krzno također zovu ekološkim, a ono je proizvod ne baš čiste i ekološke industrije. Međutim Silviovo drvce možemo u potpunosti nazvati ekološkim, jer je materijal bio bačen na smeće, a nakon nekoliko sezona, kad Silviova obitelj poželi drukčije drvce, sav taj metal može se odnijeti u reciklažno dvorište.


 
Debeli kabel izvana ima plastičnu izolaciju. Iznutra su još četiri plastične izolacije, u kojima se skrivaju četiri metalna kabela, vjerojatno aluminijska. Svaki kabel izrađen je od skupine spiralno upletenih, prilično debelih žica. 

 

Dečki su najprije kabel ručnom pilom skratili na potrebnu duljinu te skalpelom skinuli prvu izolaciju (bužir). Izolaciju nisu izrezali do kraja - pri dnu su ostavili široki plastični prsten čija je funkcija da drži sva četiri kabela skupa. Nakon toga su skalpelom izrezali i četiri unutrašnje plastične izolacije, te i njih skinuli. Uovoj fazi Silvio se poslužio trikom – izolaciju je omekšao toplim zrakom koji je proizveo jakim fenom 
 
Temeljna ideja izrade božićnog drvca je da se žice koje čine sva četiri kabela postepeno odvoje, te da se međusobno isprepletu tako da čine grane budućeg drvca. Za ovaj je posao potrebno nešto snage i puno strpljivosti, a i ruke im je poprilično zamrljao površinski sloj metala. 

 

"Pletenje" drvca započinje se odozdo, pri čemu treba paziti da se svaka oslobođena žica prvo čvrsto omota oko sva četiri kabela, kako bi se žice držale skupa i nakon što se skine plastični prsten, te kako bi u sredini ostalo oblikovano deblo. Kako "gradnja" drvca napreduje prema gore, tako su preostali komadi žica sve kraći, što savršeno odgovara prirodnom obliku drvca: donje grane su najdulje, a gornje sve kraće. 

 

Donji krajevi kabela ostali su spojeni kao 4 debela kabela, te ih je Silvio spretno savio kako bi dobio podnožje/stalak, odnosno ne bi li drvce postalo samostojeće. 
 
Plastični prsten su izrezali i prionuli kićenju drvca. No, na Otpadnikovom drvcu ima mjesta samo za jednostavne, ručno rađeni ukrase. Pored kuglica (ranije izrađenih različitim tehnikama), dečki su orahe i bombončiće umotali u ukrasne papire. Odabrali su sjajne papire, s jedne strane srebrne boje, a s druge u različitim živim bojama, jer ih to podsjeća na starinske šećerne bombone sličnog izgleda, kojima su se nekada kitila drvca, a klinci su ih smjeli pomalo jesti tijekom blagdana. U sjajne zamotuljke su stavili i orahe, koji su uz češere bili glavni ukrasi u vrijeme kad je bilo malo industrijskih ukrasa ili dok su oni bili skupi. 

 
Nakon propasti skoro svih tvornica sardina na Jadranu ostala je hrpa neiskorištene ambalaže. Silvio je odavno dobio puno neiskorištenih poklopaca zlatne boje, te je od njih izrezao zvijezdu koja krasi vrh drvca. Nezaobilaznu vatu spustili su po granama kako bi "glumila" snijeg, a nisu zaboravili ni kape Djeda Božićnjaka. 

 

Nadamo se da ne zvuči patetično ako se svi skupa podsjetimo kako se naš prilog i emisija trude poslati poruku da "znati živjeti" često znači male i jednostavne stvari, pa bi tako bilo lijepo i kad bismo u vrijeme darivanja malo češće činili dobro i mislili na one kojima je pomoć potrebna. 
 
Čitava ekipa "Otpadnika" želi Vam čestit Božić i Sretnu Novu godinu, kao i da Vam se ispuni što više osobnih želja. 
 
Silvio, Predrag, Višnja, Jadranka, Mišo i Srđan
  
  Komentari  
  Vezani članci  
Trenutno nema vezanih članaka
  Arhiva