RSS     
Kako sačuvati zdravlje želuca
Hrana nije važna samo za tjelesno, već i za psihičko zdravlje. Uživanje u hrani odlično djeluje protiv stresa, a lijepo pripremljena jela povoljno utječu na naše raspoloženje.Sva naša osjetila razveselit će lijepa i bogata trpeza, naravno, pod uvjetom da si pretjerivanje u jelu i piću rijetko dopuštamo. Umjerenost će vam podariti zdrav organizam.
 
Želudac je jedan od prvih organa koji su "na udaru " ako puno pušite, pijete previše kave i čaja, nepravilno se hranite i puno sekirate. Ljutnja, bijes i općenito negativni osjećaji ponekad mogu jače utjecati na oboljenja želuca nego prehrana.

U brošuri o dobrom zdravlju želuca koja promovira tablete i suspenziju Rupurut možemo naći brojne dobre savjete.

Osnova probave u želucu je snažno grčenje mišića, te lučenje želučanih sokova koji probavljaju hranu. Kako želudac ne bi "probavio sam sebe", brine se zaštitna sluznica želuca. Problemi sa želucem nastaju kada se poremeti ravnoteža između sluznice i količine želučanih sokova. Kao posljedice javljaju se smetnje: žgaravica, bolovi u trbuhu, pritisak u želucu, osjećaj punog želuca, kiselo podrigivanje... Ako se smetnje ne liječe, a uz to nastavite s nezdravim navikama i stresnim životom, nerijetko ćete "zaraditi" gastritis ili čir.

Najčešći uzročnici želučanih tegoba su: premasna hrana, prejako začinjena hrana, previše kave i čaja, pušenje, stres, uzbuđenja i ljutnja, prekomjerna tjelesna masa, neki lijekovi i bakterija Helicobacter pylori.

Kako biste spriječili bolesti želuca, preporučuje se jesti redovito, najbolje češće, a manje obroke. Svjedoci smo čestih kontradiktornih savjeta – za zdravlje mozga dobro je pojesti malo "špeka", ali on ima kolesterola, protiv visokog tlaka bolje je piti pivo nego vino ili žestoka pića, dok je pak protiv pretilosti bolje crno vino nego pivo… čas nam kažu kako su soja i kukuruz među najzdravijim namirnicama, čas tvrde kako je upravo među tim namirnicama najviše genetski modificiranih vrsta, a znanstvenici se ne mogu složiti je li to dobro ili nije…svakodnevno iz novina i drugih medija bombardiraju nas savjetima što jest, a što nije zdravo. I kako se među svim tim savjetima snaći? Vjerojatno upravo tako da kao zlatnu formulu prihvatimo savjet da je najbolja prehrana – raznolika prehrana.
Nije problem ponekad pojesti slastice ili nešto masniju hranu, ako se u tome ne pretjeruje.Meditacija, autogeni trening i slične tehnike opuštanja, te prihvaćanje radosti življenja uz što manje ljutnje i živciranja podjednako su važni faktori. "Pumpanje ljutnje i stresa" čest je mehanizam kod većine ljudi – kad nas nešto sekira, često u sebi "vrtimo" priču satima, ne izbacivši iz sebe to što nas muči. Želučana kiselina ne aktivira se samo na poticaj uzimanja hrane, već i pri svakom većem uzbuđenju. Stručnjaci smatraju da bacanje predmeta, udaranje, vikanje i slično drastično izbacivanje negativnih emocija ne koriste. Puno je korisnije sportom i drugim tjelesnim aktivnostima, razgovorom i na vrijeme, dok ljutnja i bijes nisu kulminirali, umjerenije izbaciti negativne emocije. Razgovor o problemima novija istraživanja pokazuju jednom od boljih preventivnih terapija za zdravlje želuca.

Ukratko, mogli bismo zaključiti da su u zabludi oni koji zdravlje želuca vide samo kroz hranu - želudac je organ iznimno osjetljiv na stres.

Ako imate problema sa želucem, ozbiljno shvatite ove savjete, a za samoliječenje dobro je piti Taheebo čaj (poznat i po nazivima lapacho, ipe roxo i inkam). Za ljekovitost je važno držati se naputaka o načinu pripreme svakog čaja. Od sintetičkih lijekova tablete i suspenzije Rupurut iznimno su učinkovite, jer se prilagođuju kiselosti želuca i djeluju brzo. Ukoliko se tegobe nastave neovisno o samoliječenju u skladu s naputcima iz ovog članka, svakako posjetite liječnika.

  Komentari  
  Vezani članci  
Kad male stvari postamu veliki problem
što možemo učiniti da ih na vrijeme smanjimo, tj. da ih održimo malima? Nije lako, ali borba protiv stresa i osjećaja kako ti cijeli svijet sjedi na leđima apsolutno je nužna želimo li zadržati elan, ali i psihičku i fizičku stabilnost. Za neke ljude, svaki novi dan novi je pritisak za živce, novi test izdržljivosti i nova hrpetina izazova. Pogledajte samo s čime se sve suočavate – tvrdoglave kolege na poslu i još tvrdoglaviji šefovi, naporni trgovci i suradnici, svađe kod kuće i natezanja s obitelji... opširnije
Utjecaj prehrane na spavanje
Reci mi što jedeš i ja ću ti reći kako spavaš – ovaj preduvjet "dijagnoze" ne zvuči nimalo besmisleno, jer prehrambene navike utječu na sve aspekte našega života, kako na fizičko, tako i na mentalno, pa je logično da prehrana itekako biva povezana sa snom. I ne samo na onaj način na koji svi znamo, a koji nam kaže da ćemo ako teško i kasno jedemo ujedno i teško spavati... San je, znamo već, prirodna čovjekova metoda opuštanja, način na koji se naše tijelo puni nakon cjelodnevnog pražnjenja, a... opširnije
Uz glazbu se opustite i ublažite bolove

Ako patite od kroničnih bolova, umjesto da pijete tablete pokušajte se opustiti uz glazbu koju najviše volite. Učestali bolovi znaju poprilično obezvoljiti svakoga i pokvariti raspoloženje, ali sada postoje znanstveni dokazi da prava vrsta glazbe može ublažiti tegobe i pomoći vam da se osjećate bolje. Što to znači "prava" vrsta glazbe? Sve ono što volite slušati i u čemu uživate – opuštajući zvukovi, rock, hip hop, etno – sve što odgovara vašem raspoloženju, dobro je i za tijelo. Već je dulje vremena . poznato da je glazba...

 opširnije
Psiho-test: jeste li otporni na frustracije
Danas kad se tempo života strahovito ubrzava i kad su pritisci sve veći, svi smo često izloženi stresu, a sve je više situacija koje nas frustriraju. Zbog toga je važno pronaći nove načine suočavanja sa stresom, te osvijestiti i ojačati one postojeće, jer ćemo tako sačuvati živce i zdravlje. Ispunite ovaj upitnik i osvijestite koliko ste tolerantni na frustracije i kako se nosite s njima. Pred vama se nalazi osam izmišljenih situacija, a za svaku od njih su ponuđene tri vrste reakcija. Kako svi... opširnije
Osam najvećih mitova o raku
Rak je jedan od najvećih problema suvremenog zdravlja, pravi monstrum koji ulijeva najviše straha, ali zbog toga stvara i mnoge mitove, koje je strah u stanju producirati i nezaustavljivo širiti. Urbanih legendi vezanih uz rak do danas se već stvarno nakupilo više nego što bi to želio znati itko tko vjeruje da se protiv opasnih bolesti valja boriti samo razumom i činjenicama. Stoga ističemo osam najvećih mitova o ovoj opakoj bolesti, a na vama je da istinu širite dalje te tako doprinesete boljoj... opširnije
  Arhiva