|
 |
 |
|
 |
 |
|
|
|
 |
 |
Kako sačuvati zdravlje želuca |
 |
 |
 |
Hrana nije važna samo za tjelesno, već i za psihičko zdravlje. Uživanje u hrani odlično djeluje protiv stresa, a lijepo pripremljena jela povoljno utječu na naše raspoloženje.

Sva naša osjetila razveselit će lijepa i bogata trpeza, naravno, pod uvjetom da si pretjerivanje u jelu i piću rijetko dopuštamo. Umjerenost će vam podariti zdrav organizam. Želudac je jedan od prvih organa koji su "na udaru " ako puno pušite, pijete previše kave i čaja, nepravilno se hranite i puno sekirate. Ljutnja, bijes i općenito negativni osjećaji ponekad mogu jače utjecati na oboljenja želuca nego prehrana.
U brošuri o dobrom zdravlju želuca koja promovira tablete i suspenziju Rupurut možemo naći brojne dobre savjete.
Osnova probave u želucu je snažno grčenje mišića, te lučenje želučanih sokova koji probavljaju hranu. Kako želudac ne bi "probavio sam sebe", brine se zaštitna sluznica želuca. Problemi sa želucem nastaju kada se poremeti ravnoteža između sluznice i količine želučanih sokova. Kao posljedice javljaju se smetnje: žgaravica, bolovi u trbuhu, pritisak u želucu, osjećaj punog želuca, kiselo podrigivanje... Ako se smetnje ne liječe, a uz to nastavite s nezdravim navikama i stresnim životom, nerijetko ćete "zaraditi" gastritis ili čir.
Najčešći uzročnici želučanih tegoba su: premasna hrana, prejako začinjena hrana, previše kave i čaja, pušenje, stres, uzbuđenja i ljutnja, prekomjerna tjelesna masa, neki lijekovi i bakterija Helicobacter pylori.
Kako biste spriječili bolesti želuca, preporučuje se jesti redovito, najbolje češće, a manje obroke. Svjedoci smo čestih kontradiktornih savjeta – za zdravlje mozga dobro je pojesti malo "špeka", ali on ima kolesterola, protiv visokog tlaka bolje je piti pivo nego vino ili žestoka pića, dok je pak protiv pretilosti bolje crno vino nego pivo… čas nam kažu kako su soja i kukuruz među najzdravijim namirnicama, čas tvrde kako je upravo među tim namirnicama najviše genetski modificiranih vrsta, a znanstvenici se ne mogu složiti je li to dobro ili nije…svakodnevno iz novina i drugih medija bombardiraju nas savjetima što jest, a što nije zdravo. I kako se među svim tim savjetima snaći? Vjerojatno upravo tako da kao zlatnu formulu prihvatimo savjet da je najbolja prehrana – raznolika prehrana. Nije problem ponekad pojesti slastice ili nešto masniju hranu, ako se u tome ne pretjeruje.

Meditacija, autogeni trening i slične tehnike opuštanja, te prihvaćanje radosti življenja uz što manje ljutnje i živciranja podjednako su važni faktori. "Pumpanje ljutnje i stresa" čest je mehanizam kod većine ljudi – kad nas nešto sekira, često u sebi "vrtimo" priču satima, ne izbacivši iz sebe to što nas muči. Želučana kiselina ne aktivira se samo na poticaj uzimanja hrane, već i pri svakom većem uzbuđenju. Stručnjaci smatraju da bacanje predmeta, udaranje, vikanje i slično drastično izbacivanje negativnih emocija ne koriste. Puno je korisnije sportom i drugim tjelesnim aktivnostima, razgovorom i na vrijeme, dok ljutnja i bijes nisu kulminirali, umjerenije izbaciti negativne emocije. Razgovor o problemima novija istraživanja pokazuju jednom od boljih preventivnih terapija za zdravlje želuca.
Ukratko, mogli bismo zaključiti da su u zabludi oni koji zdravlje želuca vide samo kroz hranu - želudac je organ iznimno osjetljiv na stres.
Ako imate problema sa želucem, ozbiljno shvatite ove savjete, a za samoliječenje dobro je piti Taheebo čaj (poznat i po nazivima lapacho, ipe roxo i inkam). Za ljekovitost je važno držati se naputaka o načinu pripreme svakog čaja. Od sintetičkih lijekova tablete i suspenzije Rupurut iznimno su učinkovite, jer se prilagođuju kiselosti želuca i djeluju brzo. Ukoliko se tegobe nastave neovisno o samoliječenju u skladu s naputcima iz ovog članka, svakako posjetite liječnika.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
|
|
 |
|
|
|